Kajin se žestoko obrušio na Jakovčića, Miletića i Flegu: Vrh IDS-a nema razloga za miran san

Kajin se žestoko obrušio na Jakovčića, Miletića i Flegu: Vrh IDS-a nema razloga za miran san

“Vrh IDS-a nema razloga za miran san, pogotovo ako propjeva netko od dvanestorice uhićenih direktora” izjavio je u Bujici na Z1 Damir Kajin, bivši saborski zastupnik iz Buzeta.

Siguran sam da se već pjevuši kao u showu ‘Zvijezde pjevaju’, kaže Kajin i upozorava: “Ako se Istra i tamošnje lokalno pravosuđe ne izuzmu iz ovih procesa, od sve ovoga neće biti ništa!”

Ipak, Kajin je pohvalio policiju.

“Koliko je meni poznato, istrage traju dulje od pola godine… Alen Klabot je sjajan čovjek i od kada je preuzeo policiju u Istri, dečki dobro rade svoj posao. Svi su se trudili, ali veliki dio odradio je i Pnuskok”, istaknuo je.

“Krivce za ovu situaciju ne treba tražiti u Zagrebu, nego ih treba tražiti u ekipi iz IDS-a koja je svaku večer na televizijskim mrežama. Ako se ne sankcionira pojedince u Istri koji su u politiku ušli bez jedne kune, a danas teže po pet milijuna eura – sreće kod nas neće biti…“, kazao je.

Pula je u ovom trenutku jedna “tempirana bomba”. Cijeli grad je u gospodarskom krahu. Direktori su danas u pritvoru, ali problemi će tek uslijediti – predviđa Kajin.

“Lošu situaciju, osim radnika, osjetit će i brojni kooperanti, ali i mali obrtnici koji su već zastali zbog problema u Uljaniku. Kroz medije se provlači pitanje je li ova akcija Pnuskoka primjerena ili licemjerna, a ja ću vam reći da je to trebalo uraditi puno ranije! Ne vjerujem da je premijer utjecao na DORH ili Pnuskok kada će pokrenuti akciju, što ne znači da se netko iz DORH-a nije htio svidjeti Vladi pa je odabrao baš ovaj trenutak…”, smatra on.

Kajin smatra da će se uhićenja u Istri posve sigurno negativno odraziti na rejting Amsterdamske koalicije uoči europarlamentarnih izbora. Velike zamjerke ima na IDS.

“Politika IDS-a zavadila nas je s Rijekom i s cijelom Hrvatskom. O Jakovčiću neću ni pričati… Flego i Miletić pozivaju se neprestano na tzv. decentralizaciju, a pazite ovaj podatak – 2001. godine Istra je uplaćivala 700 milijuna kuna više u hrvatski proračun nego nam se vraćalo. Prošle godine Istra je prvenstveno radi Uljanika, povukla 3 milijarde kuna više iz Zagreba”, kaže Kajin.

Saborski zastupnik i jedan od osnivača IDS-a opisao je u Bujici kako su se dodjeljivala jamstva za Uljanik.

“Sjećam se kao danas, bila je subota i klali smo prasca u Kajinima. Išao sam uzeti nešto u štalu i negdje oko 9 i po’ nazvao me Rossanda i kaže “razgovarao sam s Miletićem i Jakovčićem, ali ti si bolji s Milanovićem, treba nam jamstvo za Uljanik u iznosu od 150 milijuna eura!” Rekao je da bez toga Uljanik ne može opstati i molio da nazovem tadašnjeg premijera Zorana Milanovića… Pričekao sam da se Milanović probudi, znajući da se ne diže prije 10 sati, nazvao sam ga i objasnio u čemu je problem. Nakon nekog vremena, ministri Lalovac i Vrdoljak odobrili su jamstvo”, opisao je.

Damir Kajin procjenjuje da bi stečaj Uljanika državu koštao oko 4 milijarde kuna, a restrukturiranje približno 7 milijardi.

“Temeljno je pitanje što će država s pozicije samo najnužnijeg troška, zbog Uljanika isplatiti 4 milijarde kuna. Znate li koliko je to brodova?! To su 22 broda,“ kaže Kajin.

Foto: Danijel Sponza/Hina