Kako generali pokušavaju spasiti udbaše: Čermak ostaje uz Mustača i Perkovića, a Ćosić se predomislio

Kako generali pokušavaju spasiti udbaše: Čermak ostaje uz Mustača i Perkovića, a Ćosić se predomislio

Generali iz Domovinskog rata Ante Gotovina, Ivan Čermak, Pavao Miljavac, Ljubo Ćesić Rojs, Marinko Krešić i Davor Domazet Lošo od predsjednika Milanovića traže pomilovanje Zdravka Mustača i Josipa Perkovića, bivših obavještajaca jugoslavenske tajne policije UDBA-e.

Među potpisnicima je bio i Krešimir Ćosić koji je svoj potpis povukao, potvrđeno je to u petak za Novu TV.

Naš reporter Elvir Mešanović čuo se s Ivanom Čermakom i pitao ga stoji li i dalje pri svom potpisu i jesu li i drugi složni u tome, kao i je li se oko toga čuo s predsjednikom Milanovićem.

“Sve sto smo imali za reći o brigadiru Perkoviću i Mustaču rekli smo u pismu i nema dodatnih komentara za sada. A što se tiče Vašeg pitanja svi stojimo iza svojih potpisa, a zašto je povukao svoj potpis general Ćosić to trebate pitati njega”, rekao je Čermak za N1.

Što stoji u pismu?

Podsjetimo, u pismu koje potpisuju generali, od predsjednika Zorana Milanovića traže pomilovanje za Mustača i Perkovića zbog njihovih zasluga u uspostavi Republike Hrvatske i doprinosa u Domovinskom ratu.

“Dvojica vrlo zaslužnih ljudi za obranu RH nalaze se na izdržavanju kazni koje su proizašle kao direktna posljedica pogrešne odluke sudaca Vrhovnog suda i neusklađenosti njemačkih i hrvatskih zakona vezano za kaznu i prava na uvjetni otpust. Ova nepravedna situacija u kojoj su se našli brigadir Josip Perković i brigadir Zdravko Mustač ne može se razriješiti redovnim pravnim mehanizmom.

General Krešimir Ćosić

Zato vas, gospodine predsjedniče, molimo da vi sanirate nepravedne posljedice za naše suborce, u okviru Vaših zakonskih i ustavnih ovlasti”, navode generali u pismu.

Umirovljeni general pukovnik Krešimir Ćosić se oglasio u Jutarnjem listu. Zanimljivo je da nije otkrio da je dao pa povukao svoj potpis.

– Ono što ja osobno znam da je gospodin Perković imao značajnu ulogu u osiguranju naoružanja i vojne opreme za HV još 1991. godine u uvjetima strogog embarga i da je surađivao s ministrom Šuškom, čemu sam osobno svjedočio. Mogu, dakle, naglasiti da je gospodin Perković u Domovinskom ratu dao značajan doprinos obrani RH i o tome svakako treba voditi računa s obzirom na njegovu poodmaklu životnu dob i njegovo opće zdravstveno stanje. I na kraju, nadam se da u Hrvatskoj postoje neke druge institucije koje o svemu tome trebaju voditi računa, a ne umirovljeni hrvatski generali, izjavio je Ćosić.

Međutim taj problem koji se odnosi na njegov doprinos obrani Hrvatske kao i njegova odgovornost za sve ono što su radile tajne službe bivše države nije javni problem koji ja kao pojedinac želim rješavati na ovaj ili onaj način i ne želim u tome sudjelovati niti biti dio novih/starih javnih političkih sukobljavanja u današnjoj Hrvatskoj, istaknuo je general pukovnik Ćosić.

Foto: Hina