Kako je Grmoja opisao Milorada Pupovca: Karamarko, Brkić i Đakić također su surađivali sa SDSS-om

Kako je Grmoja opisao Milorada Pupovca: Karamarko, Brkić i Đakić također su surađivali sa SDSS-om

U Novom danu aktualne političke teme komentirao je Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja.

Na pitanje kada će Most odlučiti o kandidatu na predstojećim predsjedničkim izborima, Nikola Grmoja kaže kako će to učiniti na Glavnom odboru stranke.

“U narednih 15 dana imat ćemo Glavni odbor stranke, analizirat ćemo što ti izbori znače za Most i Hrvatsku i donijet ćemo odluku. Izgleda da su se 3 kandidata iskristalizirala kao najozbiljnija, a što se Mosta tiče, ja mogu komunicirati samo ono što je odluka glavnog odbora stranke. Za sada je to da idemo sa svojim kandidatom, ali to se može promijeniti”, rekao je Grmoja.

Rekao je kako se previše vremena troši na to kako bi se pozicioniralo kandidate u lijeve ili desne.

“Mislim da u nas previše daje pozornosti tome. Kolinda Grabar-Kitarović ima vjerojatno birače koji se mogu svrstati i u centar, jer se na predsjedničkim izborima glasa prema neki osobnim preferencija, a ne toliko prema onome kako su pozicionirani u političkom spektru”, kazao je Grmoja.

Kada je u pitanju nasilje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine kaže kako ga potpuno osuđuje, kao i bilo kakvo nasilje uopće.

“Da imamo jedan slučaj nasilja to je previše u društvu, prema bilo kome. To je nedopustivo. Vidio sam podatke o nasilju i ako se usporedimo s drugim zemljama, nije sve tako kako se predstavlja u dijelu javnosti i medija. Ono što pridonosi dojmu da je nasilja više jeste što se ništa ne može sakriti, a to je i dobro. To se vidi  u slučaju s Damirom Škarom. No, prisutnošću nasilja u medijima stvara se dojam da je ovo društvo nasilja. Znao sam da se u Uzdolju radi o navijačima, to je njihov klasičan način djelovanja, ali ne postoji politički akter, relevantan medij koji bi to osporavao”, smatra Grmoja.

Pupovčeve izjave povodom nasilja u Uzdolju smatra promišljenim.

“On je jedan jako mudar, pragmatičan političar, koji je svjestan toga da Hrvatska nije faktor nestabilnosti u regiji. Namjerno je išao s tako jakim izjavama, približava se hrvatsko predsjedanje EU i nastoji što više iskamčiti, a Plenković ga želi zadržati zbog međunarodnog ugleda. Mislim da se neće dogoditi ništa, ovo što HVIDRA govori da neće podržavati HDZ ako ostanu s SDSS-om? Pa gdje oni žive, već godinama su s njima u koaliciji, a tek sada im je to postalo problem. Ti koji optužuju Plenkovića su i sami bili s SDSS-om u vlasti, poput Đakića, Karamarka. Karamarko i Brkić pregovarali su s SDSS-om. Ne volim licemjerje, HDZ-u je SDSS strateški partner i mnogo dulje nego što traje Plenkovićeva vlada. Čuo sam Furia Radina koji je rekao da je HDZ uvijek držao do toga što misli SDSS i manjine, da im je bilo stalo do njihovog mišljenja, dok s SDP-om nije bilo tako”, kazao je Grmoja.

Na pitanje o putovanju izaslanstva HDZ-a vladinim zrakoplovom u Helsinki gdje se održavao kongres Europske pučke stranke, Grmoja kaže kako je ključni alat za borbu provi korupcije transparentnost.

“Nitko ne tvrdi da je najveći problem put u Helsinki. Ali oni ne žele dati informacije, putne naloge. Mi smo u saborsku proceduru uputili zahtjev da se vide svi troškovi koji nastaju tijekom obavljanja dužnosti. I predsjednica nije povjerenstvu dostavila neke informacije. Kada bi imali registar po uzoru na Kanadu i Irsku, online bi bile dostupne sve informacije o tome kako dužnosnici troše novac na putovanjima. Ali oni na to ne pristaju i pokazuju da njihove izjave o borbi protiv korupcije nemaju nikakvu težinu”, rekao je Grmoja.

Rekao je i kako pravosuđe u Hrvatskoj definitivno nije neovisno.

“Trebalo bi analizirati sve, ali se radi po potrebi. Pravosuđe u Hrvatskoj bilo bi neovisno da su istražni organi krenuli na Kujundžića dok je bio ministar. Dok dužnosnici ne shvate da jedino transparentnim postupanjem mogu nešto promijeniti, neće biti prave borbe protiv korupcije”, rekao je Grmoja.

Kada su u pitanju referendumske inicijative, rekao je potrebno poštivati volju naroda.

“Mi moramo poštovati volju građana kada su u pitanju inicijative, a u inicijativi Narod odlučuje imamo preko 9 posto nevažećih potpisa, a potpisi su pregledavani u Kuščevićevom ministarstvu. U potpisima inicijative 67 je previše je oko 4.5 posto nevažećih potpisa, a pregledao ih je Zavod za statistiku. Mi smo za to da se pokrene ponovno brojanje popisa. Kada pogledamo netransparentnost postupka, kao i to da kod inicijative Narod odlučuje saborskim zastupnicima nije bio dozvoljen uvid u kontrolne liste, za koje je na kraju rečeno da su uništene… to budi velike sumnje” kaže Grmoja.

“Vladajući mogu sve odraditi preko Ustavnog suda izgleda. Rashodovani političari završili su u Ustavnom sudu, što je apsolutno nedopustivo. Zadnje odluke Ustavnog suda pokazuju da je to jedno politikantsko tijelo”, rekao je Grmoja.

Foto: N1