Kako je ministar Paladina doživio fijasko na sudu: Evo što mu je poručio odvjetnik tvrtke koju je pokušao “opelješiti”

Kako je ministar Paladina doživio fijasko na sudu: Evo što mu je poručio odvjetnik tvrtke koju je pokušao “opelješiti”

Odvjetnik Fran Olujić gostovao je u Newsroomu gdje je komentirao odluku suda kojom se odbija tužba ministra Ivana Paladine.

Olujić navodi da ga nije iznenadila presuda. “Smatram da je ovo jedina moguća, logična i zakonita odluka nakon provedenog postupka. Ministar nije dokazao osnovnu pretpostavku da bi njegova tužba bila dopuštena, a to je da ga drugi suvlasnik, u ovom slučaju HPL Singapur na bilo koji način onemogućava u vlasničkim pravima.”

“Ako se ne dokaže ta pretpostavka, sud dalje ne ulazi u meritum spora”, dodaje.

“Sud je rekao da čak i da se dokazalo da HPL Singapur onemogućava u vlasničkim pravma, svejedno tvojih 10 posto udjela u društvu ne vrijedi 67,5 milijuna kuna koliko si tražio nego vrijedi 5,3 milijuna tisuća kuna”, istaknuo je Olujić.

Odvjetnik dodaje da su njegovi klijenti i prije ove presude bili spremni isplatiti ministra 5,3 milijuna kuna. Dodaje da su otvoreni za pregovore jer im je cilj da što prije dođe do realizacije projekta.

“Na ministru je da odluči hoće li protiv ove presude ulagati žalbu ili će pristupiti pregovorima. Ako projekt od preko 100 milijuna bude realiziran, on mora sukladno sa svojih 10 posto udjela uložiti 10 milijuna eura. Postoji i treća varijanta u kojoj sa svojih 10 posto udjela dobije možda i neki veći iznos, ako ga na tržištu može ostvariti”, naveo je Olujić.

Istaknuo je da je klijentima ključno da dođe do realizacije projekta.

Može li se realizacija projekta pretvoriti u politički problem?

“Činjenica je da, iako je rekao da će se izuzeti iz odlučivanja o projektu, on je na čelu ministarstva koje o projektu odlučuje. Dakle, neće odlučivati on nego državna tajnica ili netko drugi u ministarstvu, a to su sve ljudi s kojima on svakodnevno surađuje i kojima je šef”, naglasio je odvjetnik.

Dodaje da bi cijeloj vladi u interesu trebala biti realizacija projekta. Komentirao je i može li se realizacija projekta pretvoriti u politički problem.

“Kad bi do toga došlo, i to može biti još jedan predmet koji će završiti na arbitraži pred nekom od međunarodnih arbitraža u kojem bi onda tužena strana bila Republika Hrvatska. Tužitelj bi onda pokušao dokazati da mu je djelovanjem vlade RH nanesena poslovna šteta”, kazao je Olujić.

Podsjetimo, Trgovački sud u Zagrebu u utorak je nepravomoćno odbio tužbeni zahtjev ministra graditeljstva Ivana Paladine koji je za svoj 10 postotni udjel u projektu Kupari tražio 67.5 milijuna kuna od singapurske hotelske grupacije koja mu je za udjel nudila 5.3 milijuna kuna.

U obrazloženju presude navodi se da desetpostotni udjel ministra graditeljstva Ivana Paladine u projektu Kupari vrijedi 5.3 milijuna kuna, a ne više desetaka milijuna koliko je tražio od singapurske hotelske grupacije protiv koje je pokrenuo spor.

Presuda je donesena nakon glavne rasprave održane krajem travnja kada je ovlaštena sudska vještakinja iznijela dvije varijante procjene vrijednosti ministrova udjela, jednu od dvadeset, a druga od 5.3 milijuna kuna koliko je singapurski suvlasnik koji drži i preostalih 90 posto bio spreman i platiti.

”Moji klijenti, društvo HPL Singapur, imatelji 90 posto udjela u društvu Kupari luxury hotels d.o.o., zadovoljni su ovakvom presudom. Smatraju kako je nakon provedenog postupka sud jedino i mogao donijeti ovakvu presudu”, kazao je za Hinu odvjetnik Fran Olujić.

Dodao je i kako ministar Paladina kao tužitelj nije dokazao da bi ga drugi suvlasnik – HPL Singapur onemogućavao u njegovim vlasničkim pravima, odnosno da nije dokazao pretpostavke za tužbu.

”Ono što je još bitno za istaknuti je da je sud zauzeo stav da bi u slučaju da je tužitelj i dokazao ove pretpostavke njegov poslovni udio vrijedio 5.3 milijuna kuna a ne 67.5 milijuna kuna koliko je tužbom tražio. Moji klijenti su mu i prije ove presude, i sada, spremni platiti 5.3 milijuna kuna za njegovih 10 posto jer je to razmjerna vrijednost cijene po kojoj su kupili i preostalih 90 posto“, kazao je Olujić.

Vladimir Batarelo iz odvjetničkog društva BDV koje zastupa ministra Paladina kazao je da je iznenađen odlukom suda. “To je odluka koja nas je iznenadila. Nismo ju očekivali jer na određen način otklanja od postojeće prakse Visokog trgovačkog suda”, kazao je Batarelo.

Ranije je novinarima rekao da je za određivanje vrijednosti udjela “mjerodavan trenutak podnošenja tužbe, a to je siječanj 2020. godine”. “Bilo koje drugo tumačenje suda bi nas iznenadilo i bilo bi odmak od postojeće sudske prakse”, rekao je odvjetnik.

Paladina je kada je postao ministar prenio sva svoja upravljačka prava, a u medijima je isticao da ni na kakav način ne želi sudjelovati u projektu Kupari.

Foto: Hina