Kako žive Hrvati u Srbiji: Strah je još uvijek prisutan. Ima Hrvata koji su prikriveni

Kako žive Hrvati u Srbiji: Strah je još uvijek prisutan. Ima Hrvata koji su prikriveni

Premijer Andrej Plenović u petak će prvi put službeno posjetiti Srbiju. Odazvao se na poziv Hrvatske zajednice na službeno otvorenje Hrvatske kuće u Subotici.

“Hrvatska kuća danas je svoja vrata otvorila samo za Dnevnik Nove TV. Ovdje će konačno na jednom mjestu biti Hrvatsko nacionalno vijeće, Hrvatska riječ i Hrvatski zavod za kulturu”, rekla je Sabina Tandara Knezović na početku javljanja iz Subotice.

Reporterka je zatim u Hrvatskoj kući razgovarala s Ladislavom Suknovićem, ravnateljem Novinske izdavačke ustanove Hrvatska riječ, te ga je na početku pitala što njezino otvaranje znači za hrvatsku zajednicu.

“Ovo je doista velik dan za hrvatsku zajednicu imajući u vidi objekt koji je doista maksimalno reprezentativan, koji će zadovoljiti sve naše potrebe. Nisu to samo potrebe naše tri profesionalne ustanove, nego svih onih udruga koje djeluju na teritoriju Subotice i Vojvodine”, odgovorio je.

“Ja bih rekao da je ponosno, dostojanstveno, ali još uvijek složeno. Nema toliko provokacija, koliko imamo zapreka u rješavanju svih naših problema, sprječavanju naših nastojanja da realiziramo neke aktivnosti ili programe, nedovoljno financiranje ili nedovoljno medijske pažnje”, rekao je.

Situacija je, dodao je, nešto lakša otkad je predstavnik Hrvata u Srbiji Tomislav Žigmanov postao ministar.

“Lakše je utoliko što sada nemamo toliko negativnih medijskih natpisa jer smo u posljednje vrijeme doista bili izloženi negativnim najavama. Što se tiče naše zastupljenosti u političkim tijelima, u tijelima državne uprave, pravosuđa, policije itd. – to je i dalje pitanje koje je ostalo i koje trebamo rješavati”, rekao je.

Reporterka Dnevnika Nove TV je zatim istaknula da je u Srbiji 2011. godine živjelo 19.000 Hrvata više nego danas.

“Veliki dio mladih odlazi u zapadnu Europu, pogotovo oni koji su dobili dvojno državljanstvo i putovnice kojima im se otvaraju nove perspektive i mogućnosti. S druge strane, još uvijek imamo Hrvata koji su prikriveni i koji još nisu dovoljno osnaženi ili ohrabreni da se izjasne kao Hrvati”, rekao je Suknović.

“Kada pogledate rezultate zadnjeg popisa stanovništva, vidjet ćete mnogo Jugoslavena, neizjašnjenih i regionalno opredijeljenih. Strah je još uvijek prisutan. Velik dio našeg naroda živi u ruralnim područjima, gdje mediji nemaju pristup nekim medijskim izvještavanjima. Strah sigurno postoji, ali i neinformiranost”, dodao je.

Na kraju ga je Tandara Knezović pitala o dolasku premijera Plenkovića u Suboticu.

“Za nas je ovo zbilja jedan velik dan. Velika zahvalnost Vladi Republike Hrvatske koja je doista uložila velika sredstva u izgradnju Hrvatskog doma koji nosi naziv ‘Matica’. Mi se jako radujemo i mislim da će u budućnosti ovo puno značiti za naš rad”, odgovorio je.

Na slici: Ladislav Sukanović