Dojmovi iz Bruxellesa: Kolakušić progovorio o hrvatskim zastupnicima koji su prodali dušu

Dojmovi iz Bruxellesa: Kolakušić progovorio o hrvatskim zastupnicima koji su prodali dušu

Nezavisni zastupnik u Europskom parlamentu može postići više od „zavisnog” zastupnika, odnosno članova klubova zastupnika u EP-u jer „zavisni” zastupnici „prodaju svoju dušu”, tvrdi nezavisni hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Mislav Kolakušić.

“Što vama znači biti član, recimo, najvećeg kluba pučana. Vi se dakle morate dogovoriti s drugima. Ako prodajete svoju dušu još i drugom klubu. Pa što je onda ostalo? Vi ćete u biti samo izglasavati i biti glasačka mašinerija, a nećete ništa utjecati“, poručio je Mislav Kolakušić u razgovoru za Hinu povodom početka rada u parlamentu EU-a.

Za Kolakušića su članovi zastupničkih klubova u Europskom parlamentu „zavisni zastupnici” koji ne mogu utjecati na donošenje odluka u Europskoj uniji, piše Novi list.

„Zavisni član ima apsolutnu nulu svoga utjecaja na donošenje bilo čega. Zato što, opet u svim tim klubovima, vladaju Francuska i Njemačka i oni štite svoje interese”, smatra Kolakušić.

Europski parlament ima 751 zastupnika, a 54 europarlamentarca nisu članovi klubova zastupnika, već su nezavisni.

Stranka Brexit Nigela Faragea ima 29 zastupnika, a Pokret pet zvijezda (M5S) 14, pa članovi tih dviju stranke čine glavninu nezavisnih zastupnika, a u prijašnjem su sazivu bili u klubu zastupnika Europa slobode i direktne demokracije (EFDD) koji se raspao, a M5S-ov pokušaj formiranja novog kluba zastupnika u kojem bi bio i Živi zid, propao je jer je za osnivanje kluba potrebno imati zastupnike iz 7 država članica.

Ključne pozicije u Europskom parlamentu dodjeljuju se klubovima zastupnika, sukladno njihovoj veličini.

„Što može zavisni zastupnik? Da li je ijedan od naših zavisnih zastupnika koji pripadaju klubovima glasao protivno svome klubu. Naravno da nije i naravno da nikad neće“, kaže Kolakušić i odlučno odbacuje tezu da nezavisni zastupnici ne mogu utjecati na donošenje odluka u Europskom parlamentu.

Nezavisni zastupnik u Europskom parlamentu je u svom prvom govoru, u raspravi o izboru Ursule von der Leyen za predsjednicu Europske komisije, kritizirao prevlast Njemačke u europskim institucijama, a u razgovoru za Hinu je ponovno istaknuo da EU-om vladaju velike države.

„Oni će prije zaštititi tisuća eura svoga interesa, nego nama omogućiti da nešto dobijemo”, poručuje Kolakušić.

Kolakušić je rekao da se snaga nezavisnih zastupnika potvrdila prilikom potvrđivanja Ursule von der Leyen za predsjednicu Europske komisije, a istaknuo je da bi volio da Ujedinjena Kraljevina ostane u Europskoj uniji.

„Drago mi je da su pokazali zube, ali bi iskreno volio da Britanci ne izađu iz Europske unije, da zajedno probamo tu EU preoblikovati u istinsku Europsku uniju, zajednicu jednakih država i jednakih građana“, kaže Kolakušić.

Kolakušić je ponovio svoju tezu o demokratskom deficitu Europske unije.

„Nažalost, u Europskom parlamentu za sada ne postoji istinska demokracija. Od 130 predsjednika i potpredsjednika, jedino se imao pravo predstavljati kandidat za predsjednika Europskog parlamenta. Ostali ne, čak niti potpredsjednici, niti predsjednici odbora. Samo dobijete imena: tko je za tko je protiv?“, kaže Kolakušić

„Ti ljudi nisu izgovorili, niti imali pravo izgovoriti jednu ili dvije rečenice. Dakle, parlamentarci su glasali za njih, uopće ne znajući za koga glasaju”, dodaje.

Kolakušić računa da je, s obzirom da mandati predsjednika i potpredsjednika Europskog parlamenta i Odbora Europskog parlamenta traju dvije i pol godine, Hrvatska od 2015. dobila jedno od 390 ključnih funkcija EP-u.

Naime, Andrej Plenković je 2015. postao četvrti potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku.

„S obzirom da Andreja Plenkovića svi smatramo njihovim dečkom, a ne našim. Možemo reći da smo mi, hrvatski građani, dobili 0 predstavnika”, kaže Kolakušić i ocjenjuje to neprihvatljivim.

Manje zemlje moraju biti ravnopravne da bi se „ojačala EU”, drži Kolakušić.

„Ako jedna velesila poput Ujedinjenog Kraljevstva izlazi zato što smatra da ima više štete nego koristi. Što će se događati s drugim državama, ako će se osjećati neravnopravno? Kada izađe Velika Britanija sve će se promijeniti“, smatra Kolakušić.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina