Kandidat za gradonačelnika Osijeka počeo sučeljavanje izjavom: Nisam mason

Kandidat za gradonačelnika Osijeka počeo sučeljavanje izjavom: Nisam mason

U studiju Nove TV sučelili su se kandidati za gradonačelnika Osijeka, HDZ-ov Ivan Radić i Berislav Mlinarević, kandidat Domovinskog pokreta. 

Radić i Mlinarević na početku su ustvrdili da nemaju sponzora kojima bi mogli biti dužni nakon predizborne kampanje. 

Što je u kampanji najprljavije što ste čuli o sebi, upitao je Bago Mlinarevića. “Nedavno je izašlo nešto o masonima. Nisam mason”, rekao je Mlinarević, koji se požalio da ga prozivaju na društvenim mrežama. 

Radić kaže da konstantno vodi afirmativnu kampanju. “Žao mi je što se dio kampanje pretvorio u napade na obitelj. Ne znam tko stoji iza toga, ne želim ni u koga upirati prstom”, rekao je Radić, a Mlinarević tvrdi da ne stoji iza toga. “Bio sam iskreno razočaran jer nemam ništa s tim dijelom njegove obitelji”, kaže Mlinarević.

Kome su dužni?

Na pitanje duguje li nešto Miroslavu Škori, Mlinarević je rekao da mu ne duguje ništa. “Inicijacija je bila možda kroz zajedničku komunikaciju, ali prošle godine u rujnu nisam znao da ću biti taj. Cijelo vrijeme je to tinjalo u meni”, kaže Mlinarević. 

U Osijeku se bira između dva desna kandidata pa je pitanje kako će lijeve birače uvjeriti da baš njima daju glas. Radić, međutim, birače ne želi dijeliti na lijeve i desne, već tvrdi da su ovo komunalni izbori.

Program fast fooda

Mlinarević je priznao da je “dio operative” u predizbornoj kampanji prepustio Domovinskom pokretu. “Nemam se čega sramiti”, kaže Mlinarević, koji je protiv toga da Radić program Vlade za Slavoniju predstavlja kao svoj. “On čak uzima županijske programe. To je za mene zamagljivanje”, rekao je Mlinarević. 

Radić pak tvrdi da njegov program nije katalog, dok za Mlinarevićev kaže da više sliči programu fast fooda. “Nužni su nam programi i sredstva i Županije i Vlade”, rekao je Radić. 

Kao najbolja stvar gradonačelnika Ivice Vrkića Radić je istaknuo relaksiranje odnosa. Mlinarević je pak spomenuo neke projekte za koje je zadužio grad, koji zauzvrat neće donijeti ništa. “Neću reći da nije zadužio Osijek i Slavoniju, recimo susrete sa Srbima i to”, rekao je Mlinarević. 

Čopor vukova

Mlinarević nije imao potrebu ispričati se Radiću za nešto izgovoreno u kampanji, a i Radić je odgovorio slično rekavši da ga nikad nije ni spomenuo. “On je nas nazivao čoporom vukova”, požalio se Radić. “Ta afirmativna kampanja je PR-ovska kampanja, prikazuje ga kao mladu, zgodnu, perspektivnu osobu… ali iza njega su drugi ljudi”, kaže Mlinarević. Požalio se da cijela Vlada stoji iza Radića. 

“Upirati prstom u nekoga s kim ste jučer bili jako dobri… Iza mene stoji 14 tisuća Osječana. Drago mi je da imam podršku i župana i premijera”, kaže Radić, a Mlinarević mu je odgovorio da iza Radića stoji mašinerija. 

Mlinarević se pohvalio da je dosad imao 75 ljudi kojima je upravljao. “Hotel nije isto kao i grad. Tako ćete, kao i u hotelu, funkcionirati i u gradu?” upitao ga je Bago.

Radić o svojim kompetencijama za upravljanje tako velikim sustavom kaže da je potrebno izabrati dobar tim ljudi. Ako procijeni da je to bolje za Osijek, ostat će saborski zastupnik, ali o tome će razmišljati tek u ponedjeljak, nakon izbora. 

“Neugodno mi je napadati mladog čovjeka koji nema to životno iskustvo. Neću reći da nije perspektivan, da se od njega ne može nešto napraviti, ali znam je li netko zreo ili nije. Radić još nije zreo, fali mu još tri do pet godina zrelosti”, kaže Mlinarević. Radić mu je uzvratio da ima dovoljno iskustva. “Mlinarević je nedavno rekao da mu je najdraži političar austrijski kancelar Kurz, a on je star kao i ja”, rekao je Radić te dodao da je Mlinarević totalno politički neiskusan. 

“On sad mora nešto reći da bi ispalo kao da ne valjam”, uzvratio je Mlinarević. 

Prvi potez – domjenak

Prvi Radićev potez, ako postane gradonačelnik, bit će okupljanje svih pročelnika i razgovor o projektima. “Osijeku treba vratiti optimizam da se može živjeti od svog grada”, rekao je Radić. Mlinarević će napraviti mali domjenak sa svima u gradskoj upravi. “Bit će to prvi, drugi, treći dan, da me upoznaju”, rekao je Mlinarević. Radić ga je pohvalio kao dobrog organizatora domjenaka. “Mi smo često kao stranka u njegovu hotelu imali domjenke”, kaže Radić

Mlinarević ne treba više od četiri osobe koje će s njim doći i otići postane li gradonačelnik. S Radićem će doći samo njegovi zamjenici. “Vrlo je teško naći kompetentnu osobu, trebamo iskoristiti potencijal pročelnika. Evo, komunalni odjel mora poznavati ulice”, kaže Mlinarević.

Na pitanje posluje li s gradom u ovom trenutku, Mlinarević kaže da svake godine odrade po jedan domjenak. Ako postane gradonačelnik, neće ih raditi na račun grada. Radić kaže da nitko od njegove obitelji ne radi s državom ili gradom. Na to je reagirao Mlinarević spomenuvši tvrtku Tlocrt, koju je Radić prebacio na oca. “Ta tvrtka godišnje radi tri milijuna kuna prometa s HEP-om”, kaže Mlinarević.

Imao sam procesić…

“Drago mi je da se Mlinarević otkrio, sad je jasno tko stoji iza napada na moju obitelj. To nije istina, to je laž. Nikad osobno nisam bio tužen i nisam bio na sudu”, rekao je Radić. “Imao sam neki mali procesić, moj kum je nešto zbrljao, ne sjećam se sad što. Ja sam bio svjedok. Izašao sam bez kazni”, rekao je Mlinarević te dodao da ne skriva ništa. “Došao sam kao svjedok i s obzirom na to da me policajac… nakon dugosatnog čekanja, to je vrsta maltretiranja svjedoka, uzeo sam osobnu kartu iz njegove teke i izašao van jer se nisam smatrao krivim. Pustio me na čekanju tri-četiri sata. On je pobjesnio”, ispričao je Mlinarević, ali i dodao da za to nije kažnjen.

Tvrdi da nije bježao. “Ako čekate tri-četiri sata, to nije u redu, nije korektno. Ti načini ispitivanja vrlo su ružni. To su vjerojatno metode ostale iz bivšeg sustava”, rekao je Mlinarević. 

Zapelo je i na rješavaju problema komaraca. Dok Radić tvrdi da će taj problem riješiti odmah, Mlinarević kaže da se taj problem neće riješiti – nikad, pozivajući se na mišljenje stručnjaka. 

Na pitanje što će s osječkom zračnom lukom, Mlinarević je rekao da je ona teret te da treba dati mogućnost nekom stranom ulagaču. “Ja sam za sve opcije javno-privatnog partnerstva”, kaže Mlinarević. Radić kaže da Osijek treba zadržati 25 posto udjela u zračnoj luci. “S 400 milijuna kuna ulaganja učinit ćemo da zračna luka nalikuje na nešto”, kaže Radić, a poziva se na novac koji će država uložiti u osječki aerodrom. 

Obojica bi subvencionirala letove iz Osijeka. Nijedan nije znao odgovor na pitanje s koliko je gradova Osijek povezan zračnim putem, a na pitanje koliko traje vožnja vlakom do Zagreba, Radić je rekao – predugo. Mlinarević je sa svojom procjenom (pet sati) bio mnogo bliži stvarnom trajanju – petnaestak minuta kraće. 

Gay pride? Da, u klubovima

Mlinarević kaže da vjerska obilježja nemaju što tražiti u gradskim uredima, dok Radić u tome ne vidi problem. 

Gay pride Mlinarević ne podupire, ali Hod za život da. “U svakom slučaju život nam treba. A oni se mogu okupiti u klubovima i kafićima. Ne vidim razloga zašto oni moraju nešto isticati. Uznemiravaju bilo čiji mir bukom na ulicama”, kaže Mlinarević te dodaje da neće šetati u bilo kojoj povorci. 

Radić pak smatra da svatko ima pravo podnijeti zahtjev za bilo kakvu povorku. “Ja šećem ulicama grada i nastavit ću, ali neću ni u jednu povorku”, kaže Radić.

Na pitanje o tome što bi bilo poželi li u Gradskom vrtu srpska turbofolk-pjevačica održati koncert, Mlinarević se malo zamislio. “Narodna glazba ima svoju vrijednost. Kad čujem turbofolk, ne osjećam se dobro. Mogu poslušati svašta… osobno volim stare stvari u obradama, laganije malo. Sve obrade volim slušati”, govorio je Mlinarević, ali nije htio nikoga izdvojiti. 

Radić bi dao suglasnost za koncert dokle god nikoga time ne vrijeđa. Na tehno-party ne bi otišao, ali zato Mlinarević bi. “Volim otići na bilo koji party, ali mi ne leži tipičan tehno. Volim se družiti s ljudima uz čašicu pića. Volim druženje s mladima i to me održava mladim”, kaže Mlinarević. 

10. travnja ’41.? Uh, zatekli ste me

Što za vas znači 10. travnja 1941., upitao je Bago. “Uhuuu, s gradom Osijekom ima nešto, je li tako? Zatekli ste me. Značajan datum vjerojatno je za neko spajanje… Četrdeset i prve, četrdeset i prve, četrdeset i prve…”, mučio se Mlinarević, a nakon što mu je Bago rekao da je toga datuma osnovan NDH, Mlinarević je samo rekao “a-ha”. 

“Sve treba staviti u kontekst vremena. Ako je kontekst vremena takav, onda ga treba tako i doživjeti”, progovorio je Mlinarević nakon podužeg razmišljanja. “Sve što ima veze s hrvatskom poviješću je pozitivno. To je bilo određeno razdoblje, bunt naroda i to treba percipirati. Ne znam na što aludirate…”, rekao je Mlinarević. 

Radić je na isto pitanje rekao: “Ništa dobro ne mislim o tom datumu. Ne podržavam to.” Na pitanje smatra li lošim osnivanje Nezavisne Države Hrvatske, Radić je kratko odgovorio: “Naravno.”

Radić nije htio ocijeniti ulogu Branimira Glavaša jer tvrdi da je u to vrijeme bio premlad. Mlinarević se opet pozvao na vrijeme u kojem se to događalo. “Sjećam se točno svega, ustrojio je obranu grada. Mislim da se nije trebao baviti gospodarstvom, uništeno je, to mu se može zamjeriti”, kaže Mlinarević.