KAO DA SU VEĆ SKLOPILI VELIKU KOALICIJU: Pajdaš Siniša Hajdaš i Miro “kovač sreće” ugodno ćaskali kod Šprajca

KAO DA SU VEĆ SKLOPILI VELIKU KOALICIJU: Pajdaš Siniša Hajdaš i  Miro “kovač  sreće” ugodno ćaskali kod Šprajca

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić koji se nalazi na 14. mjestu u 3. izbornoj jedinici koja obuhvaća Zagorje, Varaždin i Međimurje i Miro Kovač, koji se također nalazi na  zadnjem 14. mjestu, ali u 6. izbornoj jedinici od južnog dijela Zagreba do Siska i Gline, bili su gosti RTL Direkt Duela.

Kakav je život fenjeraša na izbornim listama?

HAJDAŠ DONČIĆ: Izvrstan. Moraš svoj politigčki legitimitet, ako ga imaš, ponovno dokazati. To je jedan zanimljiv fenomen.

KOVAČ: Novo iskustvo.

Koliko vam sada, po procjeni, treba preferencijalnih glasova da biste ušli u Sabor?

KOVAČ: Ako bismo ponovilo rezultat od prije četiri godine, a to očekujemo – pobjedu, meni bi trebalo oko 6000 glasova. Prije četiri godine bio sam šesti u devetoj jedinici, imao prolazno mjesto i imao sam skoro 13.000 pereferncijalnih glasova.

HAJDAŠ DONČIĆ: Prije sam bio nositelj liste i imao 21.000 glasova, sada mi po nekoj procjeni treba njih 9000.

Spekulira se u zadnje vrijeme da je vrijeme za crveno-plavu koaliciju?

HAJDAŠ DONČIĆ: Mislim da ćemo biti zajedno u saborskoj klupi, ali da nećemo biti zajedno što se tiče koalicije. Ne dolazi u obzir koalicija s HDZ-om.

KOVAČ: Nema koalicije s SDP-om. Mi ćemo pobijediti i formirati vladu. Imat ćemo najviše mandata i napraviti koaliciju sa snagama koje će htjeti s nama koalirati.

HAJDAŠ DONČIĆ: Koje su to snage?

KOVAČ: Sa srodnim snagama.

HAJDAŠ DONČIĆ: Mi ćemo isto sa srodnim strankama.

KOVAČ: Ima jedna bitna razlika, mi idemo sami na izbore, a kolege u SDP-u ne mogu sami jer nemaju tu snagu pa moraju imati partnere.

HAJDAŠ DONČIĆ: Snagu imamo, ali partneri su stvar strategije i procjene.

Ono što vam je zajedničko, i HDZ i SDP guraju Miroslava Škoru jedni drugima.

HAJDAŠ DONČIĆ: Mislim da je definitivno Škoro prirodniji saveznik HDZ-u. To je ista politička grupacija.

KOVAČ: Ništa nije riješeno, mi ćemo najprije pobijediti na izborima, trebamo puno mandata da imamo stabilnu vlast pa ćemo vidjeti s kim ćemo surađivati da bismo taj cilj ostvarili.

Ponovno je aktualan koronavirus. Kako bi trebalo reagirati, kao i prvi put totalnim lockdownom ili liberalnijim pristupom?

HAJDAŠ DONČIĆ: Ja kažem liberlaniji pristup, ne možda švedski, ali ekonomija mora cirkulirati, ali uz dozu opreza i maske.

Je li bio pogrešan onaj pristup prije?

HADJAŠ DONČIĆ: Ne mogu reći da je bio pogrešan jer su ljudi svi bili u nekom strahu od nepoznatog. Sad kad se više toga istražilo, mislim da treba nać jednu razumnu mjeru koja uključuje normalan život uz zaštitu.

KOVAČ: Treba samo gledati brojeve, usporediti s drugima. Mi smo na tom planu pogodli strategiju. Mi ćemo sada imati jednu drukčiju strategiju, ako dođe do drugog vala, ali kad je izbila epidmija hrvatski model je nešto na što svi skupa možemo biti ponosni, posebno HDZ kao ključna snaga u Vladi.

Stvarno se vas dvojica dobro slažete.

KOVAČ: Da je u HDZ-u, Hajdaš bi bio moj pajdaš.

HAJDAŠ DONČIĆ: Da, a Miro bi bio kovač moje sreće.

Puno su sad u fokusu svjetonazorska pitanja poput pobačaja, jesu li najvažnija?

KOVAČ: To su vrlo važna pitanja, ne samo u Hrvatskoj, nego u svijetu. Rekao bih da u Hrvatskoj o nekim stvarima moramo raspraviti, ali sada su u fokusu pitanja koja se tiču života ljudi. Pravo na pobačaj, ono što bih ja osobno napravio, apsolutno bih uključio žene u tu tematiku. I moramo dugoročno uvesti institut, kakav ima Njemačka, da imamo savjetovališta za prekid trudnoće, da se žene, kad dođu u takvu krizu, imaju kome obratiti.

HAJDAŠ DONČIĆ: Moj stav je jasan. To je stvar izbora žene, tu počinjem i završavam sa svojim mišljenjem.

KOVAČ: Naš stav je jasan, štitimo život od začeća do smrti. Imamo ekstremnih situacija u kojima se može prihvatiti prekid trudnoće.

SDP predlaže zakon kojim će legalizirati uporabu kanabisa. Biste li vi to podržali?

KOVAČ: Ja ne znam na čemu kolege u SDP-u temelje to, ima li znanstvena studija koja bi potvrdila da je to nešto svrhovito, da ne bi poticalo mlade ljude na drogu.

HAJDAŠ DONČIĆ: Misli mda je alkohol veći problem od marihuane. Ovo je pitanje passe. Mi govorimo o industrijskoj konoplji, o ekonomiji.

Jeste li kad zapalili ‘travu’?

HAJDAŠ DONČIĆ: Bio sam par puta u Amsterdamu, mislim da ne trebam dalje odgovarati.

Miro, jeste li vi bili u Amsterdamu, ako ćemo u šiframa?

KOVAČ: Bio sam i u Amsterdamu i u Berlinu…

Foto:Screenshot/Hina

Facebook Comments