Mario Kapulica ponovno o “slijepoj ulici”: Zabluda je da je rješenje za HDZ skretanje u desno

Mario Kapulica ponovno o “slijepoj ulici”: Zabluda je da je rješenje za HDZ skretanje u desno

Što nakon predsjedničkih izbora slijedi u HDZ-u, hoće li SDP krenuti u stvaranje koalicije 13 stranaka koje su podržale Milanovića i zna li se što je to tvrda kohabitacija koju je najavio premijer Plenković?

O tome se govorilo u emisiji U mreži prvog, urednice i voditeljice Jasmine Popović, s gostima Mariom Kapulicom, savjetnikom predsjednika HDZ-a i Rajkom Ostojićem, potpredsjednikom SDP-a.

Jučer je na sastanku HDZ-a dana unisona potpora smjeru u kojem ide stranka, a to je smjer koji je vidljiv u radu Vlade. Mi smo vladajuća stranka koja ima izvršnu i zakonodavnu vlast, naglasio je Kapulica.

– Nismo bili sretni s rezultatima predsjedničkih izbora, jer smo očekivali da naš kandidat pobijedi. To nije stvar razočaranja politikom nego jednim neuspjehom. Imali smo kandidata kojeg smo podržavali i kod kojeg smo ulagali veliku energiju za njegov uspjeh, koji se nije dogodio. Hrvatski birači su odlučili izabrati novog predsjednika Republike i na tome izboru čestitamo Zoranu Milanoviću. U tome ne vidim slabljenje naše politike ni zahtjeve za promjenom našeg smjera, istaknuo je i dodao kako se dogodio projekt Miroslava Škore koji je sasvim sigurno utjecao na izborne rezultate i napravio je štetu koju HDZ nije uspio nadoknaditi od završetka prvog kruga izbora do izbornog dana.

Ostojić je rekao kako je bila ogromna razlika između Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića te je citirao Ivu Josipovića koji je rekao kako je Milanović svemirski brod za Grabar-Kitarović.

– Istina je da tko je na vlasti gubi Pantovčak, ali je i istina da tko dobije Pantovčak gubi parlamentarne izbore, kazao je Ostojić.

Naglasio je kako treba napraviti dobru i kvalitetnu koaliciju za parlamentarne izbore, koja će se temeljiti na ekonomiji 21. stoljeća, prvenstveno na 4. industrijskoj revoluciji, ali ne manje važno na kružnom gospodarstvu i cirkularnoj ekonomiji te će u skladu s tim SDP tražiti koalicijske partnere.

– Predložit ću da oporba ide u dvije grupacije. Jedna je da SDP ide sa srodnim strankama HSS-om i HSU-om, a druga su liberalne stranke, rekao je.

Kapulica je istaknuo kako je zabluda da je rješenje za HDZ skretanje u desno, zato što je ta vrsta desnice slijepa ulica u kojoj se čelnici malih desnih stranaka ugodno osjećaju.

– Ta slijepa ulica je za stranku koja ima odgovornost za državu, ulica u koju nikako ne smije ući. Mi nećemo ući u takvu ulicu, već ćemo voditi politiku koja će biti prihvatljiva desnici, koja razumije što je državni i nacionalni interes, te desnom centru i centru. Mislim da ćemo vodeći takvu politiku naći prirodne partnere koji će željeti s nama graditi Hrvatsku, naglasio je i dodao kako jedina pozicija u kojoj HDZ može pobijediti je pozicija desnog centra.

Ostojić je kazao kako se vidi da kada je Hrvatska jedna izborna jedinica, da Hrvatska diše lijevo.

– HDZ je stranka nastala prije 30 godina kao pokret. U međuvremenu se ona nikada nije izdiferencirala kao stranka sa svojim jasnim programom, rekao je Ostojić.

Naglasio je kako je Bandić dobio 6 mandata u Zagrebu i kako je to priča koja se više neće ponoviti.

Kapulica je rekao kako je HDZ shvatio poruku birača, što se tiče Zagreba, i kako će prilagoditi svoju politiku željama birača, što zahtijeva određene promjene.

Foto: HRT