Karolina traži odgovor od Plenkovića: Jeste li se konzultirali s poznatim tajkunom kada ste išli na mjesto željezničke nesreće?

Karolina traži odgovor od Plenkovića: Jeste li se konzultirali s poznatim tajkunom kada ste išli na mjesto željezničke nesreće?

Karolina Vidović Krišto postavila je premijeru Andreju Plenkoviću nekoliko bitnih pitanja.

“Željeznička nesreća koja se dogodila 9. rujna 2022. godine u blizini Novske, u kojoj su smrtno stradali Mario Gusak, Tadija Matković te Filip Pezić, koji je imao samo 17 godina, ražalostila je cijelu Hrvatsku.Sam čin da je došlo do sudara putničkog i teretnog vlaka, jest dokaz da u sustavu Hrvatskih željeznica postoje alarmantni problemi.

Ali činjenica da su u toj željezničkoj nesreći izgubljena tri života, obvezuje nas da ovome dramatičnom događaju damo posebnu važnost. Hrvatska javnost, nažalost, svjedoči da ni nakon mjesec dana nema informacije o uzrocima te nesreće, što je više nego zabrinjavajuća, pogotovo ako se uzme u obzir da je teretni vlak, koji je iz nepoznatih razloga stajao na pruzi, u vlasništvu ENNA grupe, tvrtke čija se moć i neuobičajeni poslovni rast vežu za Vaše pogodovanje vlasniku ENNA grupe, Pavlu Vujnovcu.

Hrvatska javnost stječe dojam da se ovu stravičnu nesreću pokušava nedjelovanjem ostaviti nerasvijetljenom te odgovorne osobe protupravno zaštiti, s ciljem da ta tragična nesreća padne u zaborav.

To se, naravno, ne smije dogoditi, jer Hrvatska ima sva relevantna tijela koja su dužna rasvijetliti ovu tragediju. Slijedom navedenog molim Vas odgovorite mi:

1. Koji je razlog Vašeg dolaska na mjesto nesreće, i to samo dva sata od samog događaja, s obzirom na to da je tada trajalo spašavanje i vršen je očevid koji je ključan za rasvjetljavanje ove nesreće? Čija je odluka da dolaskom na mjesto nesreće, koji nije imao nikakvu logiku, niti smisao, ograničavate i ometate tijela istrage da izvrše očevid?

2. Teretni vlak u vlasništvu ENNA grupe po sadašnjim informacijama nije bio u kvaru, te se postavlja ključno pitanje zašto je stajao na pruzi? Jesu li u teretnom vlaku bili migranti i je li strojovođa, koji je zaposlenik ENNA transporta, ispitan na licu mjesta ili nakon liječničke skrbi?

3. Jeste li svoj odlazak na mjesto nesreće koordinirali s vlasnikom ENNA grupe, Pavlom Vujnovcem?4. Je li se za stanje u Hrvatskim željeznicama ispitala odgovornost resornog ministra Butkovića te Uprava​ HŽ infrastrukture i HŽ putničkog prijevoza”, zaključuje Karolina Vidović Krišto.

Foto: Hina