Karolina Vidović Krišto o Klasiću, Švebu i HRT-u: “Javna televizija” djeluje kao glasnogovornik korumpirane vladajuće strukture

Karolina Vidović Krišto o Klasiću, Švebu i HRT-u: “Javna televizija” djeluje kao glasnogovornik korumpirane vladajuće strukture

Zastupnica Karolina Vidović Krišto komentirala je stanje na HRT-u i izbor novog ravnatelja. Njezin govor prenosimo u cijelosti.

“Pri nasilnom preuzimanju vlasti u nekoj državi, što kolokvijalno nazivamo državnim udarom ili pučem, u modernom vremenu uvijek je prvi korak preuzimanje nacionalne, javne televizije. Ako bismo slijedili tu logiku onda možemo reći da je Hrvatska u izvanrednom stanju, jer Hrvatska radiotelevizija već dugo godina djeluje kao glasnogovornik odnarođene, korumpirane vladajuće strukture u Hrvatskoj, te u potpunosti ignorira profesionalne standarde te interes hrvatske javnosti.Imenovanje gospodina Šveba samo je kontinuitet u tom protudemokratskom, i pogotovo protuzakonitom, načinu upravljanja HRT-om.

Od informativnog programa do dokumentarne produkcije, HRT djeluje ograničeno i isključivo u službi zaštite sadašnjeg stanja u Hrvatskoj, a ne, kako joj to zakon nalaže, u interesu javnosti.Po HRT-u korupcija u Hrvatskoj ne postoji, a Europska komisija kaže kako 97% hrvatskih građana smatra da je korupcija jako raširena. Jesmo li ikada mogli na HRT-u vidjeti da je otkriveno neko protuzakonje? Nismo!

Kada, pak, izvještavaju o postojećim aferama, onda je to na način da umanjuju štetu, te zaštite stvarne aktere korupcije. Najnoviji slučaj, tzv. Pandora papersi, klasični je primjer za to. Uemisiji Otvoreno nastupe ljudi koji u maniri teoretičara zavjere,tumače kome je to u interesu da ti dokumenti upravo sada izlaze van?! Po onoj staroj udbaškoj metodi pokušava se sakriti trag, te usmjeriti interes javnost sa same biti problema na jalove rasprave.HRT je dužan hrvatskim građanima pružiti informaciju.

Umjesto toga oni naprave emisiju s floskulama kako se ne bi pričalo o tome kako je član uprave HEP-a, Marko Ćosić, jedan od aktera Pandora papersa. Upravo je to metoda skrivanja korupcije. Čak je i u Crnoj Gori tamošnje državno odvjetništvo odmah otvorilo istragu. U Hrvatskoj, uz pomoć medija, afera se skriva kako bi pala u zaborav. HRT sustavno daje prostor samo onim političkim snagama za koje zna da ne ugrožavaju sadašnji korupcionaški poredak u Hrvatskoj. Kada kao zastupnica dajem pojašnjenja Europskoj komisiji, koja se zanima za pojedine slučajeve korupcije i bezakonja, HRT šuti, jer za HRT korupcija ne postoji

.Na HRT-u nastupaju uvijek jedni te isti takozvani analitičari, iuvijek jedni te isti povjesničari. Profesionalni, pak, dignitet tihnjihovih stalnih komentatora za HRT ne igra nikakvu ulogu.Najnoviji slučaj je serijal čiji je autor kompromitirani HrvojeKlasić.

U tom serijalu Klasić kao sugovornika angažira beogradskogpovjesničara, izvjesnog Bojana Dimitrijevića, čovjeka poznatog kaoautora knjige „komandant“. Riječ je o knjizi hvalospjeva o osuđenomratnom zločincu i počinitelju genocida u Srebrenici Ratku Mladiću. Jeli HRT svjestan da angažmanom tog beogradskog povjesničara sudjeluje u negiranju genocida, što je ljudski i civilizacijski u potpunosti neprihvatljivo.Ali, za Hrvatsku radioteleviziju ne postoji Christopher Clark sCamebridge Sveučilišta, jedan od najboljih poznavatelja povijesti 20.stoljeća i dobar poznavatelj hrvatskih prilika.

Za povjesničara Clarka povijest je znanost koja se temelji na činjenicama, i zato on nemaprostor na HRT-u. Jer, Klasić i HRT se boje činjenica, i njihova je uloga skrivati istinu.Sam angažman Klasića, autora knjige o Miki Špiljku, naručiteljupolitičkog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, jasan je dokaz da HRT s novcima hrvatskih građana sudjeluje u manipulaciji hrvatske javnosti.Zaključno, o radu HRT-a mogu izjaviti slijedeće: HRT skriva korupcijuvladajućih struktura, HRT sudjeluje u povijesnim krivotvorinama, te,konačno, HRT protuzakonito uskraćuje hrvatskim građanima pravo na informaciju, te time krši zakon.

S ovog im mjesta poručujem da se na primjeru Austrije vidi da se išeficu agencije za istraživanje javnog mijenja može uhititi iprocesuirati – i to zbog manipuliranja javnosti. Neka budu svjesni – i ravnatelj kojeg ćete izabrati, i vrhuška s HRT-a– da je to što rade protuzakonito, a da će u Hrvatskoj vrlo skoro doćivrijeme vladavine prava i da će morati polagati račune za ono što sučinili i za koga su činili.Iz svega navedenog protiv sam izbora gospodina Šveba za glavnogravnatelja HRT-a”, ističe Karolina Vidović Krišto.

Foto: Hina