Karolina Vidović Krišto osniva stranku: Donosim jako loše vijesti za Vladimira Šeksa i Emila Tedeschija

Karolina Vidović Krišto osniva stranku: Donosim jako loše vijesti za Vladimira Šeksa i Emila Tedeschija

Nakon što su pripreme trajale mjesecima, krajem tjedna će se održati osnivačka skupština stranke Odlučnost i pravednost, koju pokreće saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto.

Nekoliko dana kasnije javnosti će biti predstavljeno stranačko vodstvo, a postoji već i pristupnica na kojoj će se od potencijalnih članova OIP-a tražiti i odgovori na neka pitanja koja nisu uobičajena u hrvatskoj politici, javlja Novi list.

Stranke koje bi ideološki trebale biti bliske OIP-u, poput HDZ-a, Domovinskog pokreta i Hrvatskih suverenista, imaju klasične pristupnice u koje novi članovi moraju upisati osnovne osobne podatke. Svatko tko se želi učlaniti u HDZ i DP jedino još mora otkriti je li prije toga pripadao nekoj drugoj stranci. Svi koji se namjeravaju pridružiti OIP-u trebaju, međutim, računati s tim da će se prethodno izjašnjavati o eventualnom članstvu u “tajnim službama totalitarnih sustava”, na koji način i u kojoj ulozi, zatim o sudjelovanju u procesu pretvorbe i privatizacije te jesu li osuđeni i za koja kaznena djela.

OIP će, dakle, provesti svojevrsnu lustraciju, koja neće biti vezana isključivo za vrijeme prije demokratskih promjena nego će obuhvatiti i razdoblje Franje Tuđmana. Karolina Vidović Krišto objasnila je Novom listu što se ovakvom pristupnicom točno želi postići.

“Cilj naše stranke bit će urediti državu, uspostaviti u njoj funkcionalnu vladavinu prava, koja podrazumijeva transparentnost. Ako nam je to imperativ na državnoj razini, onda se ne možemo različito ponašati unutar stranke, koja ne može biti netransparentno organizirana. Očekujemo da će svatko iskreno odgovoriti na pitanja o pripadnosti totalitarnim tajnim službama i sudjelovanju u pretvorbi i privatizaciji. Potom ćemo mi kao stranka ocijeniti bi li se članstvo nekoga tko pozitivno odgovori na ta pitanja kosilo s našim temeljnim programskim načelima. Naravno da bi nezakonito djelovanje pojedinca protiv vrijednosti za koje se OIP zalaže, njega diskvalificiralo za članstvo naše stranke. Konkretno, jedan Vladimir Šeks, za kojeg se zna da je radio za Udbu ili Emil Tedeschi, čija je uloga u pretvorbi i privatizaciji poznata, nikako se ne bi mogli učlaniti u Odlučnost i pravednost. Odnosi se to na sve ljude s takvim životopisom”, rekla je Karolina Vidović Krišto.

Ona kaže da stranka nije policija i da stoga nikakva njezina tijela neće provjeravati istinitost odgovora na pristupnici, ali da će u slučajevima ako se ispostavi da je netko zatajio povezanost s komunističkom tajnom policijom ili protuzakonitom pretvorbom uslijediti sankcije, izbacivanje iz OIP-a.

“U uređenoj državi ne može se tolerirati da se netko lažno predstavlja, kao što je svojedobno činio Davorin Mlakar i unatoč tome bio izabran u Ustavni sud. Ovakve stvari uništavaju Hrvatsku i mora se djelovati već u političkim strankama”, upozorava Karolina Vidović Krišto.

Kada se bude vidjelo da se OIP gradi na drukčijim temeljima, da su nam važna neka načela, vjerujem da će puno ljudi poželjeti pristupiti nam, smatra Vidović Krišto.

Foto: Hina