Karolina Vidović Krišto piše državnoj odvjetnici: HDZ-ovac iz Vukovara iznajmio državni stan stranoj državljanki za samo 199 kuna

Karolina Vidović Krišto piše državnoj odvjetnici: HDZ-ovac iz Vukovara iznajmio državni stan stranoj državljanki za samo  199 kuna

Zastupnica Karolina Vidović Krišto poslala je pismo državnoj odvjetnici u kojemu problematizira najam jednog stana koji je u vlasništvu države.

“Poštovana gospođo Hrvoj-Šipek,

u privitku Vam dostavljam ugovor te popratnu dokumentaciju sklopljen između Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, zastupanom od tadašnjeg Državnog tajnika, Nikole Mažara, te građanke iz Novog sada, državljanke Republike Srbije, koji su sklopili ugovor o najmu stana.

Ugovor koji je sklopljen u listopadu 2017. godine sačinjen je na način da izaziva sumnju da mu je cilj, pribavljanja ne-pripadajući koristi navedenoj osobi, a na štetu Republike Hrvatske, čime postoji ozbiljna indicija da je navedeni državni dužnosnik počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, te kazneno djelo iz članka 28. KZ-a.

Ugovor koji je sklopio Državni tajnik s navedenom državljankom Republike Srbije navodi se da je ta osoba dobila stan u najam veličine 71,5 kvadratnih metara, s mjesečnom najamninom od 198,75 kuna u zapadnome dijelu Grada Zagreba.Ugovor je sačinjen protivno Uredbi Vlade RH iz 2013 godine, s obzirom na to da je uredbom o utvrđivanju statusa bivših nositelja stanarskog prava propisano je da tročlana obitelj, što u ovom slučaju jest, ima pravo na 55 kvadratnih metara, znači prekršen je članak 4 navedene Uredbe, jer je navedena obitelj na najam dobila znatno veći stan.

Andrej Plenković i Nikola Mažar

Nadalje, uvjeti za povlašteni stan propisani su u članku 5. i 9. navedene Uredbe, koji u ugovoru uopće nije dokumentiran, stoga je upitno zadovoljava li navedena osoba uopće kriterijima iz Uredbe, te je stoga možebitno počinjeno kazneno djela iz članka 29. KZ-a (Nehaj).Tržišna vrijednost najma navedenog stana 2017. godine iznosila je između 2100 i 2500 kuna, a danas je to zasigurno 3500 kuna. Navedenoj stranoj državljanki ugovorom uopće nije ograničeno možebitno iznajmljivanje tog stana, znači, Središnji državni ured sa svojim Državnim tajnikom na čelu, možebitno je omogućio znatnu imovinsku korist navedenoj stranoj državljanki, a na štetu proračuna RH.

Zahtijevam od Vas utvrđivanje navedenih činjenica, bez odugovlačenja od strane DORH-a, te Vas upozoravam da je odugovlačenje istrage ili prikrivanje kaznenog djela u svojoj naravi kazneno djelo”, ističe Karolina Vidović Krišto.