Karolina Vidović Krišto piše Plenkoviću: Saznala sam da s Pavlom Vujnovcem često razgovarate u četiri oka

Karolina Vidović Krišto piše Plenkoviću: Saznala sam da s Pavlom Vujnovcem često razgovarate u četiri oka

Zastupnica Karolina Vidović Krišto piše o netransparentnosti Plenkovićeve Vlade.

“Dramatičan pad kupovne moći i posljedično životnog standarda, postaje za veliku većinu hrvatskih građana nepodnošljiva životna prepreka. Cijene osnovnih prehrambenih proizvoda, ali i poskupljenja u svim segmentima – od školskog pribora, koje naše obitelji ovih dana moraju nabavljati, do cijena nekretnina – ne mogu se paušalno opravdati poskupljenjem energenata.

U državama članicama EU, koje imaju nekoliko puta veće standarde nego hrvatski građani, cijene prehrambenih proizvoda jeftinije su. Tako smo doznali da je u Mađarskoj cijena jestivog ulja duplo jeftinija nego u Hrvatskoj.Nedvojbeno je da su skupoća i loš životni standard hrvatskih građana posljedica korupcije čiji uzročnik jest ne-djelovanje državnih institucija te otvorena asistencija političke vlasti dubioznim gospodarskim strukturama.Važnosti transparentnog i odgovornog ponašanja javnih dužnosnika svjedočimo ovih dana u Njemačkoj.

Zbog komuniciranja s poduzetnicima koji su izazivali kontroverze, sadašnji njemački kancelar Olaf Scholz je već drugi put morao odgovarati pred povjerenstvom Grada Hamburga zbog sumnje da je pogodovao privatnoj Warburg banci. Javni dužnosnici moraju odgovarati za svoje postupke te su obvezni raditi u interesu građana svoje države.U Hrvatskoj nažalost postoje institucije koje su već dokazale da su zbog svoga nedjelovanja nanijele štetu hrvatskim građanima. Poznato je da je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja svojim neprimjenjivanjem zakona, omogućila monopolistički položaj koncerna Agrokor, koji je svojom veličinom i ulogom doveo u pitanje gospodarsku stabilnost Hrvatske.Svaki monopol ugrožava normalni gospodarski život jedne države, te nanosi štetu standardu građana.

Navedena agencija AZTN ponovno pasivno promatra stvaranje monopola na hrvatskom tržištu, ne primjenjujući zakonsku zabranu tržišnog monopola. Dopuštanje stvaranja tržišnog monopola jest ugroza slobodnog tržišta što je temeljna vrijednost Europske unije.U Hrvatskoj svjedočimo nevjerojatnom razvoju tvrtke koja se zove Energia Naturalis, u čijem je vlasništvu PPD, koja je od Vašeg dolaska na čelo Vlade svoj prihod povećala za 200%, na iznad 21 milijardu kuna!Upravo taj PPD raste dok HEP, koji kupuje plin od tog PPD-a, stagnira i pada.

Upravo u trgovanju sa HEP-om je nastupio rast PPD-a i to za vrijeme ministarskog djelovanja Vašeg saveznika Ivana Vrdoljaka.Razvoj PPD-a u zadnjih nekoliko godina je neuobičajen i neshvatljiv ako uzmemo u obzir zakonske odredbe koje ne dopuštaju tržišni monopol. Jer Energia Naturalis i PPD koji imaju istog vlasnika, dominiraju tržištem na područja plina, a djeluju i u trgovini, hotelijerstvu, logistici te proizvodnji voća.

Vlasnik PPD-a Pavao Vujnovac koji je napravio poslovni pothvat rijetko zabilježen u današnjoj Europi, nedavno je sablaznio hrvatsku javnost kada je izjavio da nije znao kako ogrlicu od 3.700.000 kuna, treba prijaviti na carini.

Sa zabrinutošću sam doznala od zaposlenika vlade da Vi redovito komunicirate s navedenim gospodinom Vujnovcem, i to na sastancima u četiri oka, što predstavlja praksu koja se ne primjenjuje u funkcionirajućim državama EU i što stvara opravdanu sumnju u protupravno pogodovanje na štetu hrvatskih građana.Slijedom navedenog molim Vas odgovorite mi:

1. Koliko ste puta u Vašem premijerskom mandatu primili Pavla Vujnovca na razgovor u četiri oka? Koje teme su bile predmet razgovora s gospodinom Vujnovcem? Nesporno je da je u Vašem premijerskom mandatu PPD doživio nevjerojatan uspon, koji u normalnim tržišnim uvjetima gotovo nije moguć.

2. HEP je ponovno sklopio ugovor s PPD-om o kupnji plina, te se postavlja logično pitanje zašto tvrtka veličine i tradicije HEP-a treba posrednika pri kupnji plina, umjesto da sama na tržištu izravno od prodavatelja kupuje plin. Jeste li Vi predsjedniku Uprave HEP-a Frani Barbariću, naložili da kupi plin od PPD-a”, ističe Karolina Vidović Krišto.

Foto: Hina