Karolina Vidović Krišto pita Plenkovića: Zašto skrivate koliko je Miroslav Šeparović zaradio od državnih tvrtki?

Karolina Vidović Krišto pita Plenkovića: Zašto skrivate koliko je Miroslav Šeparović zaradio od državnih tvrtki?
Karolina  Vidović Krišto postavila je zastupničko pitanje premijeru Andreju  Plenkoviću  o tome koliko je odvjetnički ured, koji je bio u vlasništvu  predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića, zaradio od državnih tvrtki. Dobila je odgovor s  kojim nije zadovoljna. Ponovno se poslala pismo  premijeru  Plenkoviću koje prenosimo u cijelosti.
“Dana  15. siječnja 2021. primila sam Vaš odgovor na moje zastupničko pitanje koje sam Vam postavila 8. studenog 2020., na čemu vam zahvaljujem.
Nažalost, Vaš odgovor je ponovni dokaz kršenja Ustava i zakona od strane Vlade, te zaštite i obrane radnji koje se ne smiju ni braniti, ni štititi.
Osim što ste prekoračili rok za odgovor na moje zastupničko pitanje, i to za više od dvostruko dulje vremena od roka koji je propisan Poslovnikom, odgovarate na nešto što uopće nije postavljeno u upitu.
Kao što je u mom zastupničkom pitanju (u prilogu) jasno formulirano, tražim prihod odvjetničkog ureda koji je bio u vlasništvu sadašnjeg predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića s državnim tvrtkama i institucijama RH, a vi mi odgovarate da mi ne možete dati podatak o dobiti tog odvjetničkog ureda zbog porezne tajne?!
Ovdje se ne može raditi o propustu ili neznanju, jer je i svakom pučkoškolcu jasno da prihod nije dobit. Isto tako i vama i svakom službeniku koji je radio na ovom odgovoru je jasno da izdatak državnih tvrtki i ostalih državnih institucija za odvjetničke usluge ne može predstavljati nikakvu tajnu.
Hrvatska javnost svakodnevno svjedoči kršenju zakona od strane Vlade, te poticanju društvene nejednakosti i zaštiti korupcije. Međutim, to je neprihvatljivo, te je otpor tim vašim rabotama u hrvatskom društvu sve veći. Hrvatski branitelji nisu davali svoje živote za državu uskog kruga povlaštenih i ogromne većine obespravljenih, već su se borili za pravednu Hrvatsku.
Još daleke 1999. godine hrvatska država je imala dovoljno transparentnosti, pa je hrvatska javnost znala koliki su izdaci za odvjetnički ured Davida Rivkina u svezi postupka pred Haškim sudom, što je tada izazivalo kontroverzne rasprave zbog visine iznosa odvjetničkih usluga.
Slijedom toga postavlja se pitanje zašto bi primjerice izdatak za postupak izvlaštenja trase plinovoda tvrtke Plinacro, plaćeno odvjetničkom uredu Šeparović, predstavljalo bilo kakvu tajnu?
Transparentnost, jednakost pred zakonom, racionalno raspolaganje novcima poreznih obveznika su standardi koje hrvatski građani s pravom očekuju od hrvatske vlade. Jer upravo ne-pridržavanje tih načela djeluje razarajuće na pravni poredak i gospodarski napredak hrvatske države.
Zahtijevam da mi u roku od 15 dana odgovorite na moje zastupničko pitanje, na što vas obvezuju hrvatski Ustav i Poslovnik Hrvatskog sabora, a kao akademskim građanima jasno vam je što predstavljaju kršenje Ustava i Poslovnika, te koje posljedice će snositi oni koji to čine”, piše Karolina Vidović Krišto.
Foto: Hina