Karolina Vidović Krišto pita vodstvo HRT-a: Zašto štitite korupciju i bezakonje, a provodite rigidnu cenzuru?

Karolina Vidović Krišto pita vodstvo HRT-a: Zašto štitite korupciju i bezakonje, a provodite rigidnu cenzuru?

Karolina Vidović Krišto kritizirala je vodstvo Hrvatske radio televizije.

“Poštovani gospodine Šveb, poštovani gospodine Kedžo, poštovana gospođo Nemčić,

31. kolovoza 2022. uputila sam zastupničko pitanje predsjedniku hrvatske vlade Andreju Plenkoviću, te o tome obavijestila hrvatske medije.Zastupničko pitanje posljedica je dramatičnih informacija koje sam primila, a koje govore o možebitnoj upletenosti predsjednika hrvatske vlade u protupravne radnje, pri kojima se nanosi šteta državnom proračunu, a pogoduje privatnoj tvrtki PPD-u.

Poslovanje tog PPD-a izaziva niz pitanja koja ostaju neodgovorena. Brzina rasta navedene tvrtke izaziva duboke sumnje u pogodovanja od strane političkih dužnosnika, u ovom slučaju premijera Plenkovića.PPD, koji radi s državnim tvrtkama, pritom ostvaruje neuobičajeno visoke zarade, a državne tvrtke koje posluju s PPD-om ostvaruju gubitke.Hrvatska javnost sablažnjena je aktualnom aferom INA teške milijardu kuna.

Ta afera dokazala je kako državna tijela uopće ne funkcioniraju, jer da minimalno djeluju sukladno zakonskim obvezama nikad se ne bi mogla dogoditi ovako brutalno velika šteta.Zaštita državne imovine jest i zaštita standarda sve siromašnijih hrvatskih građana. Hrvatska javnost ima pravo i mora znati što rade dužnosnici koje oni plaćaju? Hrvatska javnost ima pravo znati na koji način funkcioniraju državne institucije, a ako ne funkcioniraju, tko ih sprječava da funkcioniraju?

Kada član parlamenta u jednoj državi postavlja argumentirano pitanje iz kojeg se da zaključiti da najviši vrh vlasti radi protivno interesima svojih građana kako bi omogućio ne pripadajuće bogatstvo bilo komu, onda je takvo pitanje od općeg javnog interesa.Osobno sam o ovom pitanju izvijestila (Informativni) program HRT-a, te naglasila obvezu HRT-a da izvijesti hrvatsku javnost o istome.

Nedvojbeno je da je Zakon o HRT-u u člancima 5., 6. i 7. obvezao HRT da informira hrvatsku javnost o svim relevantnim događanjima u Hrvatskoj i svijetu.HRT nije o mom zastupničkom pitanju izvršio svoju zakonsku obvezu, te ga nije objavio. HRT već uobičajeno djeluje kao propagandni servis vlade i vladajućih moćnika, i pri tome nanosi štetu hrvatskoj javnosti, demokratskom poretku i štiti nabujalu korupciju.

Postavljam vam pitanje:

1. Tko vam daje pravo da ciljano manipulirate hrvatskom javnošću i štitite korupciju i bezakonje koje izravno nanosi štetu hrvatskim građanima koji vas financiraju?

2. Tko vam daje pravo vršiti cenzuru u programu HRT-a?3. Jeste li svjesni da zaštita korupcije od strane javnog servisa jest izravno sudjelovanje u korupciji?Pozivam vas da prestanete kršiti Zakon o HRT-u, te da informirate hrvatsku javnost sukladno zakonu – to znači profesionalno, istinito te u interesu hrvatske javnosti”, ističe Karolina Vidović Krišto.

Foto: Hina