Karolina Vidović Krišto pitala Plenkovića o Vujnovcu i Fortenovi, a onda zaključila: Ovo što vi činite jest veleizdaja

Karolina Vidović Krišto pitala Plenkovića o Vujnovcu i Fortenovi, a onda zaključila: Ovo što vi činite jest veleizdaja

Nakon pauze za uskrsne blagdane, Hrvatski sabor u srijedu počinje novu sjednicu aktualnim prijepodnevom, tijekom kojeg će zastupnici postavljati pitanja premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima u njegovoj Vladi. Na aktualnom prijepodnevu pitanja će postaviti 38 zastupnika.

Prva na redu je Karolina Vidović Krišto koja je premijera pitala o tržišnim pravilima u hrvatskoj, osvrčući se na Fortenovu i Vujnovića, koji je Konzum, kako kaže, između ostalog natjerao da proda prostor u Radničkoj. Od premijera je tražila da se očituje o ulozi Vlade.

Premijer je izjavio da je Vlada, za razliku od Sabora, puno napravila za narod. – Mi smo u ovih 10 godina članstva u EU učinili ogromne iskorake za Hrvatsku – istaknuo je, ističući broj turista u Hrvatskoj u predsezoni, Schengen i Euro, javlja Večernji list.

– Što se tiče Fortenova grupe, u 3. ili 4. mjesecu mandata Vlade imali smo situaciju da je Agrokor krenuo u bankrot zbog poteza vlasnika i upravljačke strukture kompanije koja je zapošljavala 60.000 ljudi. Intervencijom Vlade nije došlo do negativnih posljedica, svi su ostali na nogama. Tadašnji vlasnik kompanije odrekao se iste svojim potpisom – rekao je premijer. 

– Kompanija danas ima nove dioničare i suvlasnike, država s funkcioniranjem te kompanije nema baš ništa, niti bi bilo dobro da ima. Štitimo interese građana i gospodarstva, u Hrvatskoj funkcionira ekonomija i standard građana je dobar – zaključio je odgovor.

Vidović Krišto nastavila je o slučaju sudara vlakova u Novskoj, aferi u Ini, – Ovo što vi činite jest veleizdaja – prozvala je premijera. – Sreća hrvatska je što ste se pogubili i otkrili te će vas narod pomesti u ropotarnicu povijesti – smatra.

Mostovac Ante Kujundžić se obratio Ministru obrazovanja, pitavši ga o sustavu obrazovanja te slučaju učiteljice iz Sinja. Učiteljica Marija Ivišić zaključila je na popravnom negativnu ocjenu tri učenika, a nakon žalbe inspekcija je utvrdila da je učiteljica ipak pravilno postupila, no to nekome, kaže zastupink, izgleda nije odgovaralo te nalaz nestaje iz sustava, a novi nalaz je bio suprotan prvome, te su ocjene učenika poništene.

– Inspekcija koja samostalno radi vjerojatno je angažirala inspekciju iz Rijeke. Mi imamo vrlo malen broj inspektora, resursi prosvjetne inspekcije su mali, no bez obzira koliko puta ponavljali natječaje, imamo ograničen ili nikakav odaziv kandidata. Mogu narediti reviziju slučaja i napravit ću to pa ću Vas osobno izvijestiti – odgovorio je Ministar, no njegov odgovor Kujundžić nije prihvatio, prozivajući Ministra da se slučaj povlači već dvije godine.

Foto: Hina