VIDEO: Karolina Vidović Krišto: Navodno je Bandićev javni bilježnik Ježek u prijateljskim odnosima s Jandrokovićem

VIDEO: Karolina Vidović Krišto: Navodno je Bandićev javni bilježnik Ježek u prijateljskim odnosima s Jandrokovićem

Zastupnica  Karolina Vidović Krišto sudjelovala je u raspravi o  novom Ovršnom zakonu istaknuvši da će novi zakon još više prisiljavati osiromašene hrvatska građane na iseljavanje. Govor Karoline Vidović Krišto prenosimo u cijelosti.

“Ovakav ovršni zakon, kojega Hrvatska ima 2020. godine, uključujući i ove izmjene, bit će zasigurno predmet znanstvenog istraživanja europskih sveučilišta, pod nazivom „Kako zakonski i efikasno natjerati stanovništvo jedne države da napusti svoje domove i prisili ga na iseljavanje“.

Taj ovršni zakon omogućio je da putem jednog čudnog kljunaša, koji se zove Fina, moćne strukture provode teror nad građanima.

Navedite mi još jednu državu EU koja ima instituciju kao što je Fina!? Fina je financijska agencija koja je nasljednica nekadašnje, iz vremena komunizma, službe društvenog knjigovodstva.

SDK, kako mu je bila skraćenica, bila je alat UDBE kojim je komunistička partija kontrolirala kontrolore financijskih službi. Jer, kao što znamo, komunizam kao dekadentno društveno uređenje, je funkcionirao po principu da svatko svakog kontrolira i denuncira, kako bi manjina, to jest komunistička nomenklatura, mogla vladati.

Kao što znamo, uobičajene institucije u Europi, ali i u velikom dijelu svijeta, poznaju Narodne banke, porezne uprave, različite inspekcije, u međuvremenu su zbog promjena uvjeta na tržištu stvorene i nove institucije kao što je HANFA, međutim, uloga Fine je izvan svake norme europskog zakonodavstva, a očito je da služi uhljebljivanju djece i rodbine moćnika, i maltretiranju građana.

Ovaj zakon, kao i njegove predložene izmjene, je nepravedan, ali i protivan europskoj direktivi o nedopuštenim poslovnim praksama. Naime, odabrani javni bilježnici, koji na primjer rade za zagrebački Holding, HEP i slične tvrtke, donose rješenje o ovrsi, dostave ga Fini na provedbu, a Fina bez utvrđivanja činjenica i obavijesti fizičke ili pravne osobe, nad kojom se vrši ovrha, provodi to rješenje.

Danas smo tako iz jednom medija saznali da na primjer javni bilježnik, Mladen Ježek, čija je supruga donosila presude u korist zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, vrši masovno ovrhe u ime Holdinga i Grada Zagreba. To je, naravno, u svakom uređenom društvu skandal neviđenih razmjera, i nije sukob interesa nego kazneno djelo. Taj isti javni bilježnik Ježek radi i za državne tvrtke, a navodno je u uskim prijateljskim odnosima s predsjednikom hrvatskoga Sabora Gordanom Jandrokovićem. Na ovom primjeru vidimo bešćutnost i gramzljivost vladajućih struktura u Hrvatskoj, koji iz razloga svojih nečasnih namjera ne dopuštaju da ovršni zakon bude usklađen s europskom direktivom.

Taj zakon bi morao davati adekvatnu zaštitu ovršeniku, kako vremensku, tako i obavijesnu na način da ovršenik bude uistinu informiran da će mu biti izvršena prisilna naplata.

Međutim, ovdje treba isto tako naglasiti da su troškovi ovrhe, koje zaračunavaju odvjetnici i bilježnici, izvan svake pameti, nepravedni, uvredljivi za zdrav razum – pa, kako je moguće da trošak ovrhe bude veći, i to ponekad i do 300%, od samog duga?!

Ali pogledajmo jednu drugu europsku državu, na primjer Njemačku, gdje je njemački Vrhovni sud u jednom slučaju bankarskog kredita presudio da kreditor mora voditi brigu da svojim postupcima ne ugrozi financijsku sposobnost korisnika kredita, ili na bilo koji drugi način štetno djeluje protiv korisnika kredita. Naravno, da je ta odluka tamošnjeg Vrhovnog suda automatski i sudska praksa, koje su se dužne držati sva pravosudna tijela te sve financijske institucije u Njemačkoj.

Ali u Hrvatskoj Šeksovsko-HDZ-ovsko-SDP-ovsko pravosuđe ne poznaje sudsku praksu, jer da je poznaje ne bi bile moguće presude u kojima zakoni vrijede samo za sirotinju, kao u slučaju lockdown-a i poljoprivrednika iz Varaždina, dok za moćnike iz Janafovog kluba zakoni ne vrijede.

Pogledajte na koji način financijske institucije, u ovom slučaju banke, posredstvom Fine nanose štetu svojim klijentima. Jer, kao što smo rekli, banke ne smiju nanijeti štetu ni UGLEDU klijenta. Evo jednog primjera Addiko banke koja je nasljednica skandalozne Hypo-Alpe-Adria Banke: ako je njihov klijent u zaostatku otplate rate kredita duže od 10 dana, banka mu šalje opomenu, koju naravno naplaćuje, ali ne šalje samo klijentu, nego i sudužniku i jamcu.

Nadalje, ako je zakasnina 20 dana, banka automatski šalje ovrhu, i to ponovno na klijenta, sudužnika i jamca. I onda se događa da banka mrtvo-hladno ovrši zaostalu ratu tri puta. Usto treba nadodati da je način obračuna kredita u potpunosti protivan europskom zakonodavstvu, jer je lihvarski, ali čudni kljunaš Fina sve to fino provodi, a Hrvatska narodna banka ne reagira – iako je, ponovit ću, europska direktiva o nepoštenim poslovnim praksama u Hrvatskoj zakon i mora se primjenjivati.

U uvodu obrazloženja ovih izmjena navodi se presuda suda EU u korist jednog hrvatskog državljanina, a protiv Addiko banke.

Postavljam ovdje pitanje – je li HNB reagirao prema Addiko banci, je li ta banka zbog kršenja zakona kažnjena i je li nadležnom članu uprave oduzeta licenca za rad. Jesu li hrvatske institucije od Vlade, HNB-a, DORH-a, itd. svjesne da su dužne štititi hrvatske građane i provoditi zakone?

Apsolutno sam protiv ovih izmjena jer su nedovoljne, jer su neempatične i protivne su interesima hrvatskih građana, i protivne su europskom zakonodavstvo”, istaknula je Karolina Vidović Krišto.