Katarina Peović jučer branila komunističku petokraku, a danas napada Franju Tuđmana

Katarina Peović jučer branila komunističku petokraku, a danas napada Franju Tuđmana

Saborski zastupnici raspravljaju o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti, o kojem je uvodno govorio ministar obrane Mario Banožić

Zakonom o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti stvorit će se okvir za osnivanje sveučilišta kao visokoobrazovne i znanstveno-istraživačke ustanove za potrebe obrambenog sustava i sustava domovinske sigurnosti, pojasnio je Banožić.

Izvođenjem specijaliziranih studijskih programa koji zadovoljavaju potrebe obrambenoga i sigurnosnog sustava omogućava se razvoj interdisciplinarnog područja znanosti u polju ‘Vojno-obrambene i sigurnosno-obavještajne znanosti i umijeće’, javlja N1.

Sveučilište obrane i sigurnosti omogućavat će obrazovanje budućih časnika Hrvatske vojske, ali i zaposlenika u drugim tijelima čiji su poslovi i nadležnosti povezane s domovinskom sigurnosti.

Banožić je kazao da će sveučilište dobiti ime po Franji Tuđmanu, a da će koristiti imovinu MORH-a.

“Vojno obrazovanje je zahtjevno, specifično i kompleksno područje koje pokriva širok spektar aktivnosti i znanja, ali sam uvjeren kako ćemo zajedničkim radom stvoriti organizaciju iz koje če izaći moderni lideri za Hrvatsku vojsku i ostale sastavnice sustava domovinske sigurnosti”, kazao je Banožić.

U replikama Katarina Peović upitala je treba li nam uopće ovo sveučilište i ne bi li trebali raditi na demilitarizaciji.

“Je li prikladno ime Franje Tuđmana prigodno s obzirom da je Međunarodni kazneni sud utvrdio da je on sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu?”, upitala je Peović.

“Mislim da je ime vrhunski odabrano jer je riječ o prvom hrvatskom predsjedniku”, odgovorio joj je Banožić, no izjava Katarine Peović izazvala je silne reakcije drugih zastupnika.

“Sramotno je i besprizorno u ovoj zgradi tvrditi da je Tuđman zločinac. On je stvaratelj hrvatske države i pitanje je bi li oni koji danas ovako govore bez njega sjedili ovdje ili bili u Užicama”, kazao je HDZ-ov Željko Reiner.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je da se s njim slaže no da zastupnici imaju pravo iznositi svoja stajališta. Ipak zamolio je sve zastupnike da biraju riječi ubuduće.

Foto:  Lana Slivar Dominić/Hina

Facebook Comments