Katastrofa u Dalmaciji: Makarska rivijera zjapi prazna

Katastrofa u Dalmaciji: Makarska rivijera zjapi prazna

Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić gostujući u Novom danu rekao je da, s obzirom na očekivanja i strahove koji su prethodili turističkoj sezoni, niije nezadovoljan. Najviše je gostiju na sjevernom Jadranu, a najmanje na krajnjem jugu Hrvatske na dubrovačkom i makarskom području.

“Situacija je na različitim dijelovima Jadrana različita. Na sjeveru smo na oko 40 posto, na srednjem Jadranu između 20-25, a na jugu na 10 ili manje posto u odnosu na isti dan prošle godinu. Vesele stanja rezervacija za sedmi i osmi mjesec. Ako se ništa radikalno ne dogodi, nadam se da će brojke rasti do konca sezone”, kaže direktor Hrvatske udruge turizma, javlja N1.

Ostojić kaže da je do danas je bilo milijun i 720.000 dolazaka, dodavši kako nijedan turist nije bio zaražen u komercijalnim smještajnim objektima. ” Imali smo nekoliko slučajeva da su stranci bili zaraženi, ali niti jedan nije zaražen u Hrvatskoj, koliko znamo.”

Ističe da je stanje na obali puno bolje nego u svim zemljama koje nam uvode otežane režime prelaska granica, odnosno povratka njihovih državljana.

Ostojić kaže da cijene definira svaki pružatelj usluga za sebe te su rezultat ponude i potražnje. “I na sjeveru postoje slučajevi gdje su se cijene spustile. Cijene prema jugu su ipak više spuštene, no ne mogu reći da je to linearno i generalno”.

Najviše na udaru je obiteljski smještaj. “Imamo preko 600.000 kreveta, preko 500.000 u vikendicama… Veliki broj kreveta sigurno će rezultirati smanjenom potražnjom”, rekao je. I u kriznoj situaciji kvaliteta je prioritet, pa u kampovima više kategorije ima i više gostiju.

Upitan kako odluka Slovenije o otežanom prelasku granica utječe na nas, rekao je: “Odluka Slovenije odražava se na booking”, dodavši da se zastoj dogodio i zbog situacije u Zadru.

Foto: Jure Divić/Hina