Katastrofalni Joe Biden: Za njegova mandata u SAD ušlo čak osam milijuna ilegalnih migranata. Može li gore?

Katastrofalni Joe Biden: Za njegova mandata u SAD ušlo čak osam milijuna ilegalnih migranata. Može li gore?

Iako nije u Ovalnom uredu, a nije još ni službeni kandidat Republikanske stranke za novi mandat, Donald Trump praktički je pokopao izuzetno važan zakon o imigraciji, žestoko se obrušavajući na demokratskog predsjednika Joea Bidena.

Trump pitanje južne američke granice gura u centar svoje kampanje, istresajući tako iz cipele “kamenčić” koji se zove Nikki Haley i fokusirajući se na svojeg “jedinog protukandidata” Bidena. Trump se tako okrenuo uništavanju političkih dogovora na kojima je Bidenova administracija dugo radila pokušavajući povezati donošenje zakona o granici s novom tranšom pomoći iscrpljenoj Ukrajini, javlja Jutarnji list.

U nizu postova na svojoj društvenoj mreži Truth Social Trump je granicu usporedio s “oružjem za masovno uništenje” uz informaciju da je samo u prosincu zabilježeno više od 300.000 ilegalnih prelazaka. “Takvo nešto povijest ne pamti”, ustvrdio je Trump, hvaleći se kako je “prije tri godine to bila najsnažnija i najsigurnija granica”, a sada je “otvorena rana nekad velike zemlje”.

Da nešto treba učiniti, bilo je jasno i demokratskoj vlasti. Demokrati i republikanci dugo su radili na zajedničkom zakonu, kako je Biden nedavno rekao “u interesu cijele zemlje”, a zakon o tvrđem čuvanju granica koje su tražili republikanci povezan je s novom tranšom vojne pomoći Kijevu.

Dogovor demokrata i republikanaca bio je praktički osiguran u američkom Senatu, u kojem su republikanci u manjini, kao i u Zastupničkom domu, i Biden ga je naveliko spominjao na stranačkim skupovima.

Međutim, Trump je iskoristio utjecaj unutar republikanske stranke i prije dobivanja nominacije kako bi minirao zakon i u kampanji dobio snažno oružje protiv Bidena. Dio analitičara kaže da je zakon najbolje što je Republikanska stranka mogla izvući od demokrata kada je riječ o granici.

Usporedo s pregovorima u Kongresu trajala je drama na terenu. Teksaške snage, u saveznoj državi kojoj je na čelu republikanac Greg Abbott, zaprijetile su da će se suprotstaviti saveznim agentima koje šalje Washington. U središtu spora bili su teksaško podizanje žilet-žice na granici i odluka Vrhovnog suda da je savezni službenici mogu ukloniti.

Konzervativni američki mediji počeli su povlačiti paralele s “građanskim ratom” javljajući o odluci Teksasa da se sukobi sa saveznim agentima ako oni pokušaju ukloniti fizičke barijere s granica.

Washington Post podsjeća kako je pitanje južne granice osjetljivo pitanje koje Bidenovu administraciju gura na sklizak teren. Naime, granična policija zabilježila je više od šest milijuna ilegalnih prelazaka granice s Meksikom od Bidenova ulaska u Bijelu kuću. To je najprometnije razdoblje u stotinu godina koliko postoji granična služba. Uz spomenutih šest milijuna zabilježenih prelazaka, još je dva milijuna ljudi prešlo granicu, ali nije uhićeno.

Seth Stodder, koji je bio šef granične policije u mandatima Baracka Obame i Georgea W. Busha, za WP je rekao da su Bidenovi ljudi, žureći s ukidanjem Trumpovih graničnih politika, “pustili duha iz boce” i da će vraćanje biti teško. “Trumpova administracija bila je brutalna, ali, nažalost, prema mojem mišljenju, Bidenova uprava pretjerano je ukidala mjere bez kapaciteta koji bi pratili ukidanja i akomodirali golem priljev ljudi. Zato je sada situacija gora nego prije”, rekao je Stodder i dodao da je nužno “redizajnirati sustav”.

Foto: Hina