Katolički novinar se usprotivio pisanju Indexa: Neki ljudi, pa i neki mediji, nisu u stanju zatomiti svoju totalitarnu svijest

Katolički novinar se usprotivio pisanju Indexa: Neki ljudi, pa i neki mediji, nisu u stanju zatomiti svoju totalitarnu svijest

Ugledni katolički novinar Anto Mikić osvrnuo se na komentar Nenad Jarić Dauenhauer s portala Index.hr koji zapravo zagovara da se konzervativnim intelektualcima ograniči javno djelovanje. Mikićevu reakciju prenosimo u cijelosti.

“Neki ljudi, pa i neki mediji, naprosto nisu u stanju zatomiti svoju totalitarnu svijest. Čitam jedan članak na našem najčitanijem portalu u kojem se, a da autor toga valjda nije niti svjestan, zagovara očita i izravna diskriminacija obzirom na vjeru i svjetonazorska uvjerenja.

Ne vjerujete? Evo samo dva citata i prigodno tumačenje. Nakon što se opisuje neko poprilično bezazleno javno očitovanje vjere prof. Dubravke Hrabar, autor se pita: “U čemu je problem? Ljudi imaju pravo vjerovati ili ne vjerovati što žele i koliko žele, koju god poziciju obnašali.Problem je u tome što je Hrabar bila dekanica Pravnog fakulteta od 2015. do 2017., a još uvijek je predstojnica katedre za obiteljsko pravo. Te pozicije omogućile su joj da utječe na profesore, studente, buduće pravnike te na kadroviranje i formiranje važnih zakona.”Zaključak: osobe koje vjeruju ne bi smjele obnašati dužnost dekana Pravnog fakulteta.Ili, još izravnije:”

No, čak i u formalno demokratskim državama pravnici, a osobito suci i oni koji pišu prijedloge zakonskih tekstova, svojim vrijednosnim uvjerenjima oblikuju pravni sustav. Nije svejedno sjede li u Ustavnom sudu pravnici liberalnih, konzervativnih ili ultrakonzervativnih uvjerenja.

Konzervativni, a osobito ultrakonzervativni bit će skloniji ograničavanju prava manjinskih društvenih skupina poput LGBT&Q osoba, migranata i nacionalnih manjina”.

Zaključak: pravnici konzervativnih ili ultrakonzervativnih uvjerenja ne bi smjeli “sjediti u Ustavnom sudu”. Samo oni liberalnih uvjerenja…Kakav dosadan svijet zagovara ta današnja “napredna ljevica”! Pluralizam im je sasvim stran”, piše Mikić.