Kijev se uspješno brani, Rusi ubacuju sabotere, Amerikanci zabranjuju prodaju vodke

Kijev se uspješno brani, Rusi ubacuju sabotere, Amerikanci zabranjuju prodaju vodke

Četvrti je dan ruske invazije na Ukrajinu.

Iako su ukrajinske vlasti oko ponoći najavile da Kijev može očekivati žestoki napad, ni šest sati poslije ništa se takvo nije dogodilo. Spominjala se informacija o 500 tenkova koji nadiru prema ukrajinskom glavnom gradu, ali prema posljednjim informacijama, metropola i dalje pruža snažan otpor.

– Što se, dakle, događa: Glavnina ruskih snaga i dalje ne uspijeva ući u Kijev i trpe velike gubitke. Obrana na sjeverozapadu grada i dalje je prilično jaka i učinkovita. Dobro se drži i protuzračna obrana. Male grupe sabotera uspijevaju se probiti, ali brzo bivaju uništene. Ukrajina ima potpunu kontrolu, napisao je u nedjelju ujutro novinar kijevskog Independenta Illia Ponomarenko, javlja Jutarnji list.

Građani Kijeva su i dalje ipak u skloništima radi mogućih zračnih napada i strahuju od najgoreg.

Vijesti o sukobima stižu iz 40-ak kilometara udaljenog gradića Vasiljkova, gdje je izbio i golemi požar nakon napada na naftni terminal, ali u samom Kijevu nije bilo većih problema.

Zračna opasnost oglašena je u u najmanje dva ukrajinska grada – pod napadom su Rivne na zapadu i Lutsk na sjeverozapadu, a ljudima je savjetovano da potraže sklonište.

Postoje izvješća da plinovod gori u Harkovu nakon ruskog napada, a vlada je upozorila da bi dim od eksplozije mogao uzrokovati ‘ekološku katastrofu’ i savjetovala je ljudima da prekriju prozore.

Prema ukrajinskim dužnosnicima, 13 ukrajinskih vojnika koji su navodno ubijeni dok su obranili otok u Crnom moru od zračnog i morskog bombardiranja – navodno govoreći ratnom brodu ruske mornarice da ‘odje**” kada su zamoljeni da se predaju – možda su još živi, ​​tvrde ukrajinski dužnosnici.

U međuvremenu, zapadni saveznici pristali su blokirati pristup Rusiji međunarodnom platnom sustavu SWIFT. SAD, Kanada i ključne europske zemlje, uključujući Njemačku, pristale su ukloniti ‘odabrane ruske banke’ SWIFT-a, objavljeno je u subotu.

Britanija priprema ‘popis za odstrel’ ruskih oligarha koji će biti pod sankcijama narednih mjeseci, rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss i dodala kako će se nova imena dodavati na popis svakih nekoliko tjedana.

Trgovine pića i barovi u SAD-u i Kanadi ciljaju na rusko nacionalno piće u znak jedinstva s narodom Ukrajine. S polica se uklanja vodka u obje zemlje, a guverner New Hampshirea Chris Sununu najavio je u subotu uklanjanje ‘ruskih alkoholnih pića s prodajnih mjesta do daljnjeg’.

Japanski milijarder Hiroshi ‘Mickey’ Mikitani rekao je da će donirati 8,7 milijuna dolara vladi Ukrajine, nazivajući rusku invaziju ‘izazovom za demokraciju’.

Ukrajinska tvrtka zadužena za izgradnju i održavanje cesta priopćila je kako uklanja sve prometne znakove koje bi ruske snage mogle koristiti kao smjerokaze za kretanje po zemlji. Iz tvrtke Ukravtodor na Facebooku su napisali: ‘Neprijatelji nemaju dobru komunikaciju, ne mogu se navigirati terenom. Pomozimo im da dođu ravno u pakao.’

Foto: Hina