Koči li ovaj čovjek obnovu Zagreba: Evo što on kaže

Naslovnica Hrvatska Koči li ovaj čovjek obnovu Zagreba: Evo što on kaže
Koči li ovaj čovjek obnovu Zagreba: Evo što on kaže

554 dana prošla su od potresa koji je pogodio Zagreb. U cijelom tom periodu uklonjene su tek tri stradale kuće. Razloge za sporu proceduru ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić pronalazi u sporosti Ministarstva graditeljstva u kojem je, kaže, premalo zaposlenih.

Prema podacima iz Vlade u okviru Ministarstva na potresima u Zagrebu i na Banovini radi 58-ero ljudi, a još njih 15-ero preraspoređeno je u Fond za obnovu. U planu je i zapošljavanje dodatnih 10-ero djelatnika, tvrde iz Vlade, koji bi trebali ubrzati protok podataka, javlja RTL.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat stigao je u studio RTL-a Danas.

Fond je jak motor koji radi u leru jer mu ministarstvo ne prosljeđuje rješenja – tako je prvi čovjek Fonda Damir Vanđelić slikovito opisao trenutnu situaciju, godinu i pol nakon potresa. Je li to istina? Zašto vi tom čovjeku ne date da radi?

Ja bih rado da Fond postane jaki motor i da ne radi u leru jer razloga za neku drugu brzinu već u ovom trenutku ima. U stvari on bi trebao biti generator paljenja motora bagera koji bi se trebali pojaviti konkretno na terenu.

Na tri lokacije su se bageri u rušenju pojavili. Nemamo nijednu konstrukcijsku obnovu koja je počela. Dakle, tri objekta u uklonjena. Bit će nešto, čuli smo ovog tjedna i idućeg – zašto je to tako? Damir Vanđelić kaže da je problem u tome što rješenja ne dolaze iz Ministarstva. Je li to istina? 

Prve pravomoćne odluke u Fondu smo stavili sredinom četvrtog mjeseca i te tri odluke koje su prve stigle, temeljem tih odluka ugovoreno je uklanjanje prva tri objekta. 19 odluka je u ovom trenutku kod kolege Vanđelića, 24 su još u završnoj fazi. Bit će mu dostavljene vrlo brzo. To su pravomoćni akti. Dozvolite mi da javnosti objasnim špekulacije, odnosno nekorektnosti koje se događaju u tumačenju svih tih brojki.

Nakon prvog potresa koji se dogodio u Zagrebu zaprimili smo 2183 zahtjeva, razriješili ih 1672. Temeljem tih zahtjeva, do sada građanima Grada Zagreba isplaćeno je 56 milijuna i 711.000 kuna od odobrenih 57 milijuna i 363.000. Upozorit ću vas i podsjetiti da smo dodatnih 120 milijuna kuna, odlukom Vlade, preraspodijelili na proračune jedinica lokalne i područne samouprave Banovine i svih gotovo 120 milijuna je gotovo utrošeno.

Ali gospodin Vanđelić kaže da su samo 33 milijuna kuna potrošena od više od 600 milijuna koje Fond ima na raspolaganju.

Dakle, parcijalne izjave u ovom trenutku ne treba tumačiti. Rekao sam koja su to do sada sredstva utrošena. Ali isto tako…

Znači on laže? To želite reći?

Ali isto tako ću vam iznijeti brojku 528 akata koje je izdalo ministarstvo i uputilo što prema Fondu, a što prema Središnjem državnom uredu od toga 228 akta za konstrukcijsku obnovu, 45 akta za uklanjanje i 67 akata za isplatu novčane pomoći. Paralelno s time…

Odakle onda brojka 19? Brojka 19 zahtjeva za rušpenje koju komunicira gospodin Vanđelić? 

Tih 19 odluka je ovom trenutku pravomoćnih i temeljem tih 19 on provodi postupak javne nabave.

Znači on ne komunicira što vi sada nama pričate? 

…24 su odluke u ovom trenutku u statusu privremenih, treba ih kompletirati. Dakle, podsjetit ću vas kada vam stranka uili građanin uputi zahtjev za uklanjanje kuće, ipak treba neka provjera da biste to ugovorili i na kraju čovjeku kuću srušili. isto tako, nije istina da u ovom trenutku nema nikakvog angažmana po pitanju Fonda solidarnosti. Dakle, od 12 planiranih natječaja, rapisano je njih 11, 12. u ovom trenutku u suglašavanju sa Ministarstvom financija. Zaprimljeno je 351 zahtjev ukupne vrijednosti 8 milijardi i 698 milijuna kuna. Ugovoreno je današnjim danom 124 projekta iznosa 5 milijardi i 193 milijuna kuna. Mi ćemo sigurno u segmentu ugovaranja Fonda solidarnosti ugovoriti do njegovog iskorištenja…

To je lipanj 2020. godine.

…otprilike dupli iznos onoga što nam europa dala da bismo kroz revizijsko izvješće opravdali svih 5,1 milijardu.

Vi nama sad tu iznosite jedne brojke, gospodin Vanđelić iznosi druge brojke – različite su. Konkretno ću vas pitati – tko tu koga bojkotira? Jesu li Zagrepčani žrtve političkog obračuna gospodina Vanđelića i HDZ-a?

Objašnjavam vam otkud brojka 87 milijuna i 363.680 kuna, a vi ćete kolegu Vanđelića pitati otukd njemu brojka od 33 milijuna kuna.

Gospodin Vanđelić također kaže da je problem u prekompleksnom zakonu. Zakon smo donosili šest mjeseci da bi on bio dobar i da bi svaki zarez bio na svom mjestu i da bi nakon toga sve krenulo po loju, kao što se kaže. Kako sada šef Fonda može govoriti da zakon nije dobar?

U ovom trenutku kolega Vanđelić kao i veliki dio stručne javnosti sjedi za stolom i radi na izmjenama i dpopunama programa mjera. Zakon je već jednom mijenjan – mijenjan je uz suglasnost stručnog savjeta u kojem sjedi 21 nepolitička osoba koja je reprezentativni uzorak institucija koje su vezane uz građevinski sektor. Ako je to u jednom trenutku napravljeno prekomplicirano ili smo možda u ovom trenutku već spremni za izmjene i dopune, ali zakon u ovom trenutku ima dva ključna problema – i na Banovini i ovdje u Zagrebu. prvo – neriješeni vlasnički odnosi i drugo – u registrima koje imaju ili Grad Zagreb ili županije pogođene potresom, odnosno država, nemamo pravilnu evidenciju i akata (akti su ovom trenutku i nepostojeći, dakle nema ih) temeljem kjojih je građen određeni objekt koji je doživio određeni stupanj oštećenja.

Gospodin Vanđelić kaže da je njegova budućnost na čelu Fonda ovisi o vama i da je u vašim rukama. Ima li on budućnost na čelu Fonda jer vidimo da s čovjekom s kojim bi prvim trebao surađivati, s vama, suradnja baš i nije dobra.

Neću se osvratit na izjave kolege vanđelića koje on meni šalje preko medija, ali ono šot je činjenica – sudbina gospodina Vanđelića samo i isključivo je vezana uz Damira Vanđelića. Dobio je povjerenje i ako ga opravda bit će ravnatelj. Ako se to povjerenje u jednom trenutku poljulja, tražit ćemo neku drugu osobu.

Jeste li vi ta druga osoba? 

Ja u ovom trenutku ne mogu biti ravnatelj Fonda zbog sukoba interesa.

Da, ali ako prestanete biti ministar? 

I nakon ministarstkog mandata bih godinu dana morao pauzirati. 

Znači vi na to mjesto sigurno nećete umjesto Damira Vanđelića?

Zakon mi u ovom trenutku to ne dopušta.

Foto: Hina