Kolakušić cijelu obitelj seli na Pantovčak: Sessa je bijednik, bavit ću se samo pravosuđem i gospodarstvom

Kolakušić cijelu obitelj seli na Pantovčak: Sessa je bijednik, bavit ću se samo pravosuđem i gospodarstvom

Predsjednički kandidat Mislav Kolakušić  dao je veliki intervju RTL-u u kojemu je najavio da će, ako postane predsjednik, cijelu svoju obitelj preseliti na Pantovčak. Tako će, tvrdi, osiguranje lakše obavljati svoj posao.

Vlada je raspisala izbore, održat će se 22. prosinca, je li to po vama sporno?

“Taj datum mi uopće nije sporan, bio mi je potpuno očekivan. Tko se bavi politikom, bilo je potpuno jasno da će to biti ovaj datum.”

Hoće li izlaznost biti manja?

“Bit će manja. Zato su osmislili sustav općina i županija kako bi zaposlili svoje članove stranke i znaju da će određeni broj njihovih birača izaći na izbore.”

Dakle, slažete se s Milanovićem?

“Ne, slažem se sa zdravim razumom.”

Kad govorimo o samom programu, predstavili ste dio toga na svojoj stranici Ustav.hr. Hoćete li imati klasičnu kampanju?

“Nećemo. Prije izbora za Europski parlament obišli smo cijelu Hrvatsku. Cijeli internet bio je preplavljen našim reklamama. Shvatili smo da to ne dovodi do željenih rezultata. Dobili smo 85 tisuća glasova, odnosno, svakog 13. birača.”

Kako ćete se obraćati biračima?

“Isključivo putem javnih nastupa uživo. Imao sam previše negativnih iskustava. Neću izlatiti među ljude.”

Potrošit će nula kuna?

“Tako je.”

U prošloj kampanji potrošili ste nešto više od 61 tisuća kuna?

“Da, nešto više i to isključivo za nabavku zastava i jednog štanda. Ostalo su bili plaćeni oglasi na Facebooku i Googleu.”

Prema nadzoru Državnog izbornog povjerenstva pronađene su dvije sporne stvari – jedan štand iako ih je bilo više i nikad niste dostavili dokumentaciju. Zašto?

“Zato što je sramotno zahtjevati da vam netko dostavi račun za štand koji košta 200 kuna. To nije procedura i jesu li ikoga drugog tražili da im to dostavi? Nitko nije prijavio nijedan štand, nitko nije prijavio odijelo, cipele, čarape. Odlučili su reći da je udruga Antikorupcija plaćala reklamu. Ona nije potrošila niti jednu lipu. Oni su to toliko paušalno to izveli. Zato ih nazivam bjednicima, oni su bijednici.”

Državno izborno povjerenstvo?

“Da!”

Što biste s njima napravili da postanete predsjednik ili premijer?

“Prije godinu dana sam rekao da će svi odgovarati imenom i prezimenom. I to vrlo jednostavno, provjerili bismo njihovu imovinu. Je li bilo čudnih kretanja i pritoka imovine u vrijeme izbora. Što učini predsjednik DIP-a Đuro Sessa desetak dana prije izbora? Napada kandidata, mene. Znači, 500 potpisa utvrđeno je kao nevažeći i htjeli smo znati koji, ali nisu se htjeli očitovati. Naravno, imamo ih sve, znamo koji su. Oni su samo htjeli opravdati zašto su bili nevažeći. Nakon toga su zabranili promatranje izbora udruzi Antikorupcija jer je pristrana.”

Vi ste njen vlasnik, zar ne? Udruga ne može financirati kampanju, takav je zakon, nije to neka velika drama.

“Nije financirala ni lipu, ovdje se radi o promatranju izbora. Kad je Narod odlučuje htio zabraniti GONG-u promatranje izbora, GONG se pozvao na zakon koji kaže “promatrati može svaka udruga koja je registrirana za promatranje izbora”. Prema zakonu, tko čini DIP i sva ostala povjerenstva? Predsjednik i dva člana iz HDZ-a te dva iz SDP-a. To je ta neovisnost, to su ti ljudi.

Kad govorimo o daljnjoj situaciji, već dosad ste nebrojeno puta objašnjavali svoju proceduru, čuli ste i politologe koji kažu da je opasno imati tolike ovlasti u jednoj osobi. S druge strane, nekoliko puta ste rekli da smatrate Hrvate ekstremno politički nepismenima, mislite li to i dalje?

“Analitičari koji govore da je promjena iz kvaziparlamentarnog u predsjednički sustav… Parlamentarni sustav i dalje ostaje jer donosi sve zakone. Tim zakonima određuje se kakve ovlasti imaju agencije, sudovi, svi…”

Možete li odgovoriti smatrate li Hrvate ekstremno politički nepismenima?

“U školama su se nekad učili logika, domaćinstvo, filozofija… Građani su stjecali osnovna znanja o vođenju vlastitog budžeta, o trodiobi vlasti… Danas ni ti kvazianalitičari ne znaju što je trodioba vlasti.”

Da ili ne, mislite li da su Hrvati politički nepismeni? To ste rekli, to ste izjavili.

“Nisam to izjavio, to je izjavila voditeljica.”

Jeste.

“Nisam, sigurno.”

Jeste, pitala sam vas i to rekli ste da to apsolutno mislite.

“Ne možete izvući jednu riječ bez obrazloženja. Ne znaju što je izvršna vlast.”

Jasno, ali s druge strane kažete da se sve treba odlučiti na referendumu, ali nije li to proturječno ako su politički nepismeni?

“Na referendumu se uvijek odlučuje o jednostavnim pitanjima. Moraju odgovoriti s da ili ne na jednostavna politička pitanja. Mislim da su Hrvati dovoljno sposobni i obrazovani za to.”

Uskoro opširnije…

 

 

Foto: Lana Slivar