Kolinda “predložila” uvođenje tjedna bivše Jugoslavije: Svi koji me budu kritizirali završit će na Golom otoku

Kolinda “predložila” uvođenje tjedna bivše Jugoslavije: Svi koji me budu kritizirali završit će na Golom otoku

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Splitu je prisustvovala premijeri filma o legendarnom kapetanu Hajduka Ivanu Gudelju. Pritom se osvrnula na svoj govor prilikom primanja nagrade Fulbright za životno djelo u subotu u Washingtonu.

“Nogomet osamdesetih godina i prije toga nije bio samo nogomet, bio je izraz nacionalne pripadnosti. Pa sam tako ja, nadam se da mi neće zamjeriti neki, navijala i za Hajduk i za Dinamo. Voljela bih kad bi to zajedništvo juga i sjevera ponovno proradilo”, kazala je Kolinda Grabar-Kitarović.

“Moj govor imao je toliko sadržajnih poruka da je fokusiramnje na ovu jednu stvar, oprostite, ali – vrlo, vrlo površno. I to nije dobro za ovo društvo.

Churchill je rekao da se željezna zavjesa spustila od Baltika do Trsta na Jadranskom moru i da su iza nje ostale sve prijestolnice sredsnjoeuropske kulture, u koju je tada uključio i Beograd. Bez obzira kako su se stvari mijenjale, bio netko nesvrstan ili ne, nije bio neutralan.

Neka me nitko ne uvjerava u život kakav nije bio. Svi smo to prošli u bivšoj Jugoslaviji, svi znamo kako je bilo, svi znamo kako je bilo putovati s tom crvenom putovnicom, kakva ste poniženja doživljavali, što je značilo plaćati depozite i tako dalje. Ako je itko nostalgičan za bivšom Jugoslavijom, ajmo uvesti tjedan dana bivše Jugoslavije. Znate tko će najviše profitirati? Ja osobno. Jer ako kažete bilo šta protiv mene, završit ćete na Golom otoku”, odgovorila je predsjednica na pitanje o govoru prilikom primanja nagrade Fulbright u Washingtonu.

“A ovdje večeras želim govoriti o onome što nas je ujedinjavalo, a to je upravo nogomet. Kao Riječanka sam odlazila na utakmice Rijeke, ali naša Rijeka je tada bila nekakav rezervni klub za Partizan i Crvenu Zvezdu i domaći igrači koji su bili dobri i kvalitetni odlazili su u Hajduk, nešto malo u Dinamo.”

Foto: Mario Strmotić/Hina