Kolinda vjeruje da je Vučić dokumente o nestalima dostavio u dobroj vjeri: Ponovno bi ga zvala

Kolinda vjeruje da je Vučić dokumente o nestalima dostavio u dobroj vjeri: Ponovno bi ga zvala

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rekla je da bi opet zvala srbijanskog premijera Vučića u Zagreb. Pitanje nestalih ne može čekati da Srbija uđe u Europsku Uniju, istaknula je predsjednica na predstavljanju knjige “Nestali u Domovinskom ratu 2” u Zagrebu za N1.

Obećala je da će učiniti sve da se pronađe što veći broj nestalih “kako bismo ispravili tu nepravdu prema njima, koji se nalaze na tko zna kakvim grobištima, i kako bismo ispravili nepravdu prema obiteljima, koji imaju pravo posjećivati”.

Odgovorila je i na navode da dokumenti koje je Vučić dostavio Zagrebu o nestalim osobama nisu pomogli u pronalasku nestalih osoba. “Predmete koje je donio u Zagreb on je vjerovao da su vjerodostojni. A što se dogodilo, jesu li njemu njegove službe prenijele krive podatke, ali ja ne vjerujem da bi on dolazio u Zagreb i da bi se na takav način blamirao podatcima koji nisu točni.”

Ministarstvo branitelja je provelo analizu koja je pokazala da se dokumenti odnose na osobe koje su već pronađene.

Predsjednica je apelirala na sve koji imaju neke podatke o stratištima. “U međuvremenu, znamo da postoje arhivi, znamo da se može doći do podataka. Danas sam apelirala i na one koji znaju za mjesta i za koje vjerujem da ih to muči, to što se dogodilo, i nadam se da će i oni sami pristupiti obiteljima i da će pokazati mjesta na kojima su njihovi najmiliji.”

“Ići ću i dalje, u razgovore sa službama savezničkih država. Sad je već prošlo dovoljno vremena da se neki podatci mogu deklasificirati. To ću pitanje pokrenuti i pred Općom skupštinom UN-a, jer to pitanje nažalost ne muči samo Hrvatsku” zaključila je predsjednica.

Foto: Denis Cerić/Hina