KOME SMETA: Zašto je naprasno otkazano predavanje Nenada Bakića o pandemiji

KOME SMETA: Zašto je naprasno otkazano predavanje Nenada Bakića o pandemiji

Predavanje “Izazovi epidemijskog modeliranja za pandemiju SARS-CoV-2”, koje je 23. 12. 2021. na FER-u trebao održati Nenad Bakić, otkazuje se radi sustavnog pritiska na organizatore predavanja, ali i na FER kao instituciju koja samo ustupa svoj prostor za održavanje predavanja.

Ovakav pritisak na slobodu iznošenja jednog matematičkog modela, koji se konačno mogao podvrći znanstvenoj i stručnoj raspravi i kritici, odraz je negativnog stanja društva i svijesti u kojem se nalazimo, stoji u priopćenju hrvatskog ogranka IEEE ( IEEE je najveća svjetska stručna udruga za unaprjeđivanje tehnologije).

Važno je također za naglasiti da se FER nikada nije bavio cenzuriranjem ičijeg mišljenja niti je cenzurom uvjetovao ustupanje prostora za održavanje predavanja, vodeći se načelima pluralizma, slobode govora i dobrobiti sukoba mišljenja s ciljem razvoja društva. Izražavajući nadu da će se ta svijest uskoro proširiti i na ostatak hrvatskoga društva, završavamo riječima dekana FER-a s nedavno održane svečane promocije magistara inženjera: “sveučilišta su oduvijek bila poprišta međusobnog oplemenjivanja, žive rasprave i stalnih propitivanja, razmjene mišljenja i argumenata”.

Otkazivanje predavanja komentirao je i Nenad Bakić.

“Pod UCJENAMA za podrške u nekim drugim stvarima, suprotno volji organizatora, je zabranjeno predavanje pod pritiskom nekih institucija koje tijekom cijele krize nisu napravile ni 1% analitike kakve su napravili njihovi ‘parnjaci’ diljem svijeta, a o epidemijskim modelima da ne govorimo.

PITANJE JE: Zašto se te institucije BOJE prezentacije de facto jedinog epidemiološkog modela*, osim katastrofalno neuspješnog IHME (i onih nekoliko mehaničkih globalnih mehaničkih koje naravno nitko ne uzima za ozbiljno)?

Znači – ako HZJZ, IRB, PMF (ne kažem da su svi ovi pritiskali, samo neki od njih) nisu napravili baš ništa, u čemu jer problem da se jedan jako uspješan MATEMATIČKI model (vidite u komentaru) prezentira javnosti, pa i kritičarima, koji bi mogli postaviti svakakva pitanja i naučiti nešto.Čega se boje? Je li problem u tome što je, po hrpi znanstvenika koji su organizirali huškačke grupe mržnje prema to što je (prema njima) ‘nadmašio ih trećerazredni matematičar’?

Je li problem što im je najveći doseg bio S.U.K.O. model njihovog ideološkog vođe?Još jedna dobra vijest: Zabranjenjo predavanje će uskoro biti dostupno online i stoga će ga vidjeti daleko veći broj ljudi. Do tada pogledajte neke stvari u komentarima.Ovo je velika greška pandemijskog marketinga, i prvi takav slučaj u povijesti hrvatskih sveučilišta – a problem je nasteao jer netko želi prezentirati ono što stotine hrvtaskih znanstvenka i vodeće institucije nisu bile u stanju napraviti. Zanimljivo je da iako smo Gordan Lauc i ja vrlo pro-Vladini u smislu podrške razumističkom pristupu (osim ovih propusnica), čitava horda znanstvenika i njihovog čopora je na suprotnoj strani, ali cenzuri i teškom osobnom blaćenju – suprotno onome u cijelom svijetu – podliježemo mi, a ne oni.

Problem je u tome što je Vlada odabrala – koliko god ponekad imali iskrivljenu sliku o tome – razumistički model, najblaže mjere u EU osim Švedske, te smo imali i u pogledu smrti najbolji rezultat od svih usporedivih zemalja (svi susjedi i slične zemlje EU). Naravno i u svom ostalim ključnim aspektima. Sada smo to donekle pokvarili teškim propustima lošeg cijepljenja najstarijih i kašnjenja treće doze, te probojima u bolnice – upravo zato jer se pandemijski marketing fokusirao na cijepljenje djece”, napisao je Bakić