Komemoracija u Bleiburgu bez incidenta: Ovdje smo zbog onih koje volimo

Komemoracija u Bleiburgu bez incidenta: Ovdje smo zbog onih koje volimo

Danas se održava središnja komemoracija u povodu 74. godišnjice bleiburške tragedije koju organizira Počasni bleiburški vod, a pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor. Na komemoraciji na Bleiburškom polju ove godine osim svete mise, neće biti političkih govora. Sve osigurava oko 450 policajaca. U isto vrijeme održava se i prosvjed protiv komemoracije žrtvama Križnog puta. Mediji pišu da je na komemoraciju došlo oko 15 tisuća ljudi.

Počelo je misno slavlje na Blajburškom polju, a policija je prethodno preko razglasa izvijestila da se događaj snima. U koncelebraciji sudjeluje 32 svećenika Krčke biskupije koji se nalaze na hodočašću te više svećenika iz BIH i hrvatskih katoličkih misija. Na misi nazoči i krčki biskup Ivica Petanjak.
Nismo ovdje jer nekog mrzimo već zbog onih koje volimo i za njih se molimo – kazao je tijekom propovijedi krčki biskup Ivica Petanjak. – Pokojnici nisu pokopani kad ih se pokopa, nego kad ih se zaboravi. Mnogi od njih nisu upoznali djedove. Silom nam se želi izbrisati pamćenje, ali ovo danas je dokaz da se pamćenje narodu ne može izbrisati – dodao je Petanjak, a okupljeni su njegove riječi pozdravili pljeskom
Predvodnik misnog slavlja, mons. Fabijan Svalina, rekao kako je vjera u uskrsloga Gospodina, čiji spomen otkupljenja upravo slavimo, sabrala vjernike na Blajburškom polju sa svih strana Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Njemačke pa i šire, kako bismo iskazali poštovanje prema svakoj nedužnoj žrtvi “pripadala ona bilo kojem narodu, bilo kojoj vjerskoj zajednici, bilo kojem političkom uvjerenju.”
Prije početka mise procesija je s Loibacha došla na Blajburško polje, a među sudionicima komemoracije su i najavljeni izaslanici Hrvatskog sabora, Vlade i predsjednice Republike. Stigli su ministar uprave Lovro Kuščević i ministar branitelja Tomo Medved te premijerov izaslanik Ante Sanader. Uz njih su i Milijan Brkić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, posebni savjetnik za branitelje predsjednice Ante Deur, saborski zastupnik Petar Škorić, saborski zastupnik Miro Kovač, Vladimir Šeks, Josip Đakić. Na Beliburgu su i zastupnici u Saboru Bruna Esih, Željko Glasnović, Mostovaca Miro Bulj, predsjednik HSP-a Karlo Starčević, televizijski voditelj Velimir Bujanec…

– Austrijska policija kaže da do 11.30 nije bilo nikakvih incidenata ni uhićenja u Bleiburgu, prenosi N1. U procesiji sudjeluje nekoliko tisuća ljudi, piše Večernji list.

Foto: HRT