Komemoracija u opasnosti: Austrija razmatra potpunu zabranu okupljanja na Bleiburgu

Komemoracija u opasnosti: Austrija razmatra potpunu zabranu okupljanja na Bleiburgu

Nakon što je Katolička crkva u Koruškoj uskratila dopuštenje Hrvatskoj biskupskoj komisiji da misu na Lojbaškom polju kraj Bleiburga vodi biskup, promijenile su se i pravne okolnosti održavanja komemoracije u Austriji. Taj se događaj više ne vodi kao crkveni pa odsad podliježe pod austrijski Zakon o javnom okupljanju te ga organizator, Počasni bleiburški vod, mora prijaviti lokalnim vlastima bez obzira na to što se održava na privatnom zemljištu. Na lokalnim je vlastima da ga analiziraju te da ga, u skladu sa zakonima, dopuste ili pak zabrane. Je li ovo prvi nagovještaj problema za ovogodišnje održavanje skupa na Bleiburgu?

– Ove godine imamo potpuno novu situaciju. Okolnosti su se održavanja komemoracije promijenile, stoga vlasti sada drugačije tretiraju događaj – objašnjava Rainer Dionisio iz koruške policije, na koga su nas uputili iz austrijskog Ministarstva unutarnjih poslova.
Odluka biskupije Gurk-Klagenfurt da ne dopusti biskupu vođenje mise jer – kako su naveli – smatraju da se dio manifestacije politički instrumentalizira te služi selektivnom tumačenju povijesti i šteti ugledu Katoličke crkve, znači da se prestaje smatrati vjerskim događajem i za nju vrijede druga pravila, piše Večernji list.
Austrijski Zakon o javnom okupljanju prije dvije godine dobio je i novelu koja bi – kažu nam upućeni – mogla igrati ulogu u konačnoj odluci vlasti. Uz prijašnju formulaciju da skupovi koji su u suprotnosti sa zakonom ili koji ugrožavaju javnu sigurnost mogu biti zabranjeni, dodano je da se isti princip odnosi i na okupljanja koja služe političkoj aktivnosti građana drugih država, na skupove koji su u suprotnosti s međunarodnim zakonima, demokratskim vrijednostima i vanjskopolitičkim interesima Republike Austrije.