Kopalova metoda istraživanja: HDZ će dobiti 45, a Milinović samo 15 posto glasova

Kopalova metoda istraživanja: HDZ će dobiti 45, a Milinović samo 15 posto glasova

Iz HDZ-a su u ponedjeljak predstavili rezultate istraživanja uoči izbora u Ličko-senjskoj županiji 10. ožujka, kojeg je za HDZ provela agencija Prizma, a koji pokazuju da će izlaznost na izbore biti 54 posto te da će za HDZ glasati 45,5 posto glasača, dok će za Nezavisnu listu bivšeg HDZ-ovca, župana Darka Milinovića, glasati 14,8 posto glasača.

Voditelj Odjela za analitiku i članstvo HDZ-a Robert Kopal izjavio je na konferenciji za novinare kako su se na iznošenje rezultata ovoga istraživanja u stranci odlučili “isključivo zato što je jučer iznesen rezultat koji značajno odstupa od onoga što je istina”, ističući kako tu nije riječ o statističkoj pogreški koja se uvažava. Prema jučerašnjim rezultatima istraživanja agencije Promocijaplus, listu HDZ-a bira 28,1 posto ispitanika, dok Milinovićevu listu podržava 24,2 posto anketiranih, piše N1.

Kopal ističe da se rezultati istraživanja uvelike razlikuju od rezultata koji su objavljeni sinoć zbog toga što HDZ-ovi analitičari, tvrdi, primjenjuju “dodatne prediktivne metode i uključuju razdiobu neodlučnih u anketama”.

Prema predstavljenim projekcijama, na izborima u Ličko-senjskoj županiji HDZ će dobiti 45,5 posto glasova, slijedi SDP s 15,7 posto, zatim Nezavisna lista Darka Milinovića 14,8 posto, HSP 9,2 posto, Živi zid 8,6 posto, dok će ostali zajedno ostvariti 6,4 posto.

Pretočeno u mandate, Kopal predviđa da će HDZ dobiti 15 mandata, s mogućnošću njih 17, Milinovićeva lista pet, a SDP pet ili šest mandata u Županijskoj skupštini.

Podsjetimo, RTL je objavio istraživanje Promocija plus prema kojemu su HDZ-ova i  Milinovićeva lista gotovo izjednačene.

 

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina