Korupcija i loše pravosuđe su najveći problemi u državi, Kolinda najpopularnija političarka

Korupcija  i loše pravosuđe su najveći problemi u državi, Kolinda najpopularnija političarka

Prema anketnom istraživanju koje je od 6. do 12. svibnja na 1000 ispitanika ekskluzivno za N1 Televiziju provela tvrtka Oraclum na čelu s dr. sc. Vukom Vukovićem sa Sveučilišta u Oxfordu, u Republici Hrvatskoj najpopularniji političar je – nitko.

Do ovog konačnog rezultata, međutim, Oraclum i N1 televizija došli su na pomalo neuobičajen način, koji dosta toga otkriva o odnosu snaga u hrvatskoj politici.

U istraživanju za N1 televiziju stručnjaci iz tvrtke Oraclum prvo su tražili ispitanike da definiraju probleme koje osobno smatraju najvećima i najutjecajnijima na kvalitetu života u Hrvatskoj, a potom su ih pitali što pretpostavljaju da ostali građani misle o istom tom pitanju.

Za čak 71% ispitanih problem broj jedan u Hrvatskoj je kriminal i korupcija; za 46,7% to je loše pravosuđe. Slijedi emigracija mladih (39,7%), kvaliteta nacionalne ekonomije i ekonomska perspektiva (29%), visina životnih troškova (24,8%), zdravstvo (20,8%) te nezaposlenost (19.9%).

Zanimljivo, ono što osobno najviše muči ispitanike nije ujedno i ono što ispitani misle da muči njihove sunarodnjake: iako je korupcija opet prvi izbor sa 52,6% odabira ispitanih, slijede visoki troškovi života sa 40,7%, emigracija mladih sa 36%, ekonomska perspektiva sa 34,5% te pravosuđe s 32,3 %. Zdravstvo (27%) i nezaposlenost (30,8%) opet su na dnu ljestvice, samo su ovaj put zamijenili redoslijed.

Uz pretpostavku da građani u politici biraju ne nužno najbolju moguću, nego najmanje lošu opciju, u anketnom istraživanju smo potom međusobno sučelili nekoliko najvažnijih političkih opcija te pitali građane ne samo što misle tko bi u tim političkim sučeljavanjima bolje prošao na biralištima, nego i tko bi bolje riješio probleme koje su u anketi definirali kao najvažnije.

U sučeljavanju predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te šefa oporbe Davora Bernardića nema nikakve dileme: čak 75% ispitanih vjeruje da bi Plenković bolje riješio njihove probleme, iako bi rezultat na biralištima bio drugačiji: ispitanici vjeruju da bi “samo” 65% građana glasovalo za Plenkovića, a 35% za Bernardića.

Kada se Andreja Plenkovića sučeli sa čelnim čovjekom Živog zida, Ivanom Viliborom Sinčićem, 66% građana je uvjereno da bi Plenković i ovdje bio sposobniji riješiti njihove probleme, te su uvjereni da bi mu na biralištu glas dalo 68% građana.

Sličan je rezultat i kada se Plenkovića napadne sa krajnje desnice: 64% ispitanih vjeruje da bi Plenković riješio njihove probleme bolje od Zlatka Hasanbegovića, no veći je postotak za koji vjeruju da bi ga Plenković ostvario na izborima u srazu s Hasanbegovićem, čak 71%.

Analiziraju li se međusobna sučeljavanja u oporbi, vidi se da ni u tim okvirima šef oporbe Davor Bernardić ne kotira pretjerano dobro: birajući između njega i predsjednika Mosta Bože Petrova, 63% ispitanih misli da bi Petrov bolje riješio njihove probleme, no ocjenjuju ipak kako bi Bernardić kao šef najveće oporbene stranke bolje prošao na izborima te da bi čak 55% građana vjerojatno glasalo za njega prije nego za Petrova. Za Anku Mrak Taritaš 52% vjeruje da bi riješila njihove probleme prije nego Bernardić, no i ovdje 55% ipak vjeruje da bi Bernardić bolje prošao na izborima od Mrak Taritaš.

Zanimljiva su i sučeljavanja političara koji se nominalno ne natječu jedni protiv drugih, ali njihovi odnosi umnogome kroje i odnose na kompletnoj političkoj sceni, odnosno unutar pojedinih stranaka.

Iako je uloga predsjednika Republike u Hrvatskoj u značajnoj mjeri ceremonijalna te većinu političkih odluka koje utječu na život građana donosi izvršna vlast na čelu s premijerom, u sučeljavanju s Kolindom Grabar Kitarović Andrej Plenković pred ispitanicima tek marginalno ostavlja dojam osobe koja može riješiti njihove probleme – da bi on bio bolji, misli 53% ispitanih. No, ispitanici su istovremeno uvjereni da je Kolinda Grabar Kitarović znatno popularnija te bi na izborima u sučeljavanju s Plenkovićem dobila podršku od 56% birača.