Korupciji u zdravstvu: Bolje je zarezati i vidjeti što se događa, nego čekati i vidjeti što će se dogoditi

Korupciji u zdravstvu: Bolje je zarezati i vidjeti što se događa, nego čekati i vidjeti što će se dogoditi

Nakon 9. sjednice Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije nema više alibija. Nema alibija za zatvaranje očiju, za čekanje, za nepostupanje ili odgađanje. Temeljem svega što je 15.lipnja 2021. javno izneseno na sjednici Vijeća, očigledno je na zdravstvenu djelatnost, zdravstvene radnike i sustav u cjelini više nego ikad navučena sumnja korupcije i to, ni više ni manje, nego upravo u areni od najvećeg društvenog interesa – brige o životu i zdravlju, kao najvećim dobrima čovjeka od posebnog značaja, stoji u priopćenju Udruge za medicinsko pravo. .

Hrvatska udruga za medicinsko pravo kao udruga koja okuplja medicinske i pravne stručnjake na kritično važnom polju sinergije medicinske i pravne znanosti, ne može prihvatiti autoritarno nametanje kao ni pasivno promatranje nadirućeg stvaranja stava da je zdravstvo korumpirana djelatnost, a zdravstveni radnik – koji jedino što je potpisao je nalaz pacijentu – osoba koja profitira i prosperira na patnji i boli onih najpotrebitijih, naših bolesnika.

Stoga, Hrvatska udruga za medicinsko pravo poziva sve mjerodavne institucije da zdravstveni sustav i zdravstvene radnike koji svakodnevno samoprijegorno i bespogovorno skrbe o pacijentima i nose sustav na plećima, riješe nazivnika korumpiranosti bilo da jasno pobiju inkriminacije kojima se javnost svakodnevno izlaže ili da, ako se predmetne potvrde, s korupcijom odlučno i neodložno obračuna.

Postoji jedna poznata kirurška poslovica koja kaže „It’s better to look and see than to wait and see“, odnosno u prijevodu – bolje je zarezati i vidjeti što se događa, nego čekati i vidjeti što će se dogoditi.

Foto: Hina