Kosor: Kolinda je pozivala Milanovića na ostavku, a kao Predsjednica znala se ponašati vrlo bizarno

Kosor: Kolinda je pozivala Milanovića na ostavku, a kao Predsjednica znala se ponašati vrlo bizarno

Bivša premijerka Jadranka Kosor gostovala je u Novom danu gdje je komentirala političke aktualnosti.

Najprije je govorila o izjavama da je neviđeno da predsjednik Zoran Milanović zaziva pad Vlade:

“Ne, nije izvan svih okvira, ja sam imala priliku, a i mogu reći i čast i zadovoljstvo kohabitirati s dva predsjednika, prvih 6 mjeseci s Mesićem pa s Josipovićem. Posebno spominjem Mesića jer su naši odnosi bili izuzetno napeti nakon izbora, jedno vrijeme nismo ni razgovarali. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je odmah, neposredno nakon što je došla, napisala pismo Milanoviću gdje mu kratko i jasno napomenula da je najbolje što može napraviti za Hrvatsku da da ostavku i odu on i njegova Vlada. Nakon toga ju je u jednom intervjuu Nataša Božić upozorila da ne može to raditi.

Sjećate se jednog bizarnog trenutka kada je ona upala u Mnistarstvo poljoprivrede jer je bila nezadovoljna postupanjem, a ministar je izašao na stražnja vrata? Ona je na licu mjesta htjela rjašavati neke probleme s nekim kravama. Bilo je toga, a da ne kažem oko njezinog odnosa s premijerom Tihomirom Oreškovićem. Jesmo li zaboravili one neviđene scene oko toga da ona šalje nalog i potpis za smjenu šefa SOA-e Dragana Lozančića?

To stavljam isto u širu sliku jer je to pritisak na predsjednika Vlade, gdje ona potpisuje smjenu Dragana Lozančića, a da to premijer u tom trenutku još ni ne zna. Sve to kada se zbroji završava padom Vlade koju ruši HDZ, gdje se među ostalim navodi i činjenica oko SOA-e. Mi do danas nismo saznali razloge zboj kojih je Lozančić smijenjen. Ako se ogriješio o zakon, onda je morao odgovarati i završiti na sudu. A ako nije, onda se i dalje otvara pitanje što se zapravo dogodilo i o kakvom se političkom pritisku radilo. Vladajuća većina nije prihvatila izvješća nadležnih državnih institucija i ostaje taj politički dojam da se taj slučaj ostavlja na nekom tinjanju”, kaže.

“Slučaj Bezuk je nešto što je apsolutno zastrašujuće”

Što se tiče napada ispred Banskih dvora u kojem je ranjen policajac i izvješćima o tom slučaju, kaže:

“Vjerojatno je predsjednik Vlade očito nezadovoljan, ali moram biti jako oprezna jer nemam nitijednu informaciju o izvješću. Ako predsjednik Vlade nikako nije zadovoljan, to znači da nije zadovoljan radom te institucije i to otvara novo pitanje. Mislim da je on vrlo nezadovoljan jer povremeno izbija nezadovoljstvo i među građanima koji se usude nešto reći. Slučaj Bezuk je nešto što je apsolutno zastrašujuće i naravno da je cilj bila Vlada ako netko s oružjem dolazi pred Vladu. Ali ako institucije kažu da iza toga nema organizacije koja bi i ubuduće organizirala neke terorističke akcije, onda im treba vjerovati i nastaviti normalno živjeti”. govori.

Također, komentirala je i jesu li istupi predsjednika Milanovića govor mržnje?

“To naravno ne može biti točno jer predsjednik Republike ima pravo govoriti, drugo pitanje je način an koje mnoge stvari kaže, međutim ima pravo kao što imaju pravo govoriti i ljudi, političari, zastupnici iz opozicije jer napadi na premijera, koji je najodgovornija osoba u državi, nisu govor mržnje. Pogledajte britanski parlament, pogledajte kako se britanski parlamentarci rugaju i napadaju Johnsona, pogledajte kako nastupaju u javnosti. Zamislite takve scene hučenja, bučenja u hrvatskom parlamentu, to bi se protumačilo izrazitim govorom mrženje. Parlamentarizam znači da odgovorna osoba mora biti spremna primiti na sebe određenu salvu kritika, od kojih su neke i čista uvreda”, rekla je.

“Meni se čini da premijer povremeno čita novine i izvlači zaključke”

Također, govorila je i o najavljenim izmjenama zakona, za koje neki tvrde da bi smanjile ovlasti predsjednika Republike:

“Nemoguće jer se tada mora mijenjati Ustav, a ustav se mijenja 2/3 većinom. Ustav jasno kaže tko sukreira vanjsku politiku i govori se i o načinu izbora veleposlanika. Ali da predsjednik države stoji iza zadnjih iskaza npr. zviždačice, mislim da je uvreda novinarima koji su zapravo počeli po tome kopati i koji su iz različitih redakcija došli do različitih saznanja. Meni se čini da on samo povremeno čita što piše u novinama ili što vi govorite na TV-u pa iz toga izvlači zaključke”.

Ponovno se vratila na pitanja izvješća o napadu pred Vladom:

“Iz sveg ovog se vidi da je predsjednik Vlade izrazito nezadovoljan radom DORH-a u tom slučaju, ali i radom policije. Onda se tu vrlo logično otvara sljedeće pitanje. To su institucije u koje on, kao šef stranke koja o tome odlučuje, može izravno intervenirati, može smijeniti, pogotovo u slučaju policije i Ministarstva unutarnjih poslova. Ako si nezadovoljan Ministarstvom unutarnjih poslova, onda radiš što? Smjenjueš onog koji je najodgovorniji za to. Sada to već traje i traje.

“Za sve nas je jako neugodna poruka da se opet ta izvješća iznimno važnih institucija o tom groznom dogđaju ne zaključuju. I dalje se ne zna što se tu stvarno dogodilo i onda se iz toga mogu izvlačiti mnogi zastrašujući zaključci”.

Rekla je i kako je govor Dragana Čovića jedna od najneugodnijih scena koje pamti u političkom životu i da se dodatno ponizio.

Foto: Hina