Kovač uputio kritiku Stieru: Ne treba nam “nova paradigma” nego povratak Tuđmanovoj

Kovač uputio kritiku Stieru: Ne treba nam “nova paradigma” nego povratak Tuđmanovoj

Nakon što je najavio kandidaturu za predsjednika HDZ-a, saborski zastupnik Miro Kovač je za Jutarnji list komentirao stanje u stranci, svoje viđenje budućnosti HDZ-a, kao i suradnju s Davorom Ivom Stierom i Domagojem Miloševićem, o kojoj se priča u kuloarima. Govorio je i o iskustvu vođenja predsjedničke kampanje Kolinde Grabar-Kitarović, te o njenim sadašnjim protukandidatima.

“Kao član stranke i kao saborski zastupnik koji je izravno izabran u devetoj izbornoj jedinici, zabrinut sam. Rezultat na europskim izborima pokazao je da je HDZ u odnosu na parlamentarne izbore 2016. godine izgubio gotovo trećinu svojih birača. To dovoljno govori. Bio je to dosad najlošiji izborni rezultat HDZ-a na nacionalnoj razini u njegovoj povijesti. Za pobjedu na nadolazećim izborima potrebna je očito promjena politike HDZ-a. Zato su naši članovi u velikom broju i pozdravili moju izjavu.”

Ne žele prihvatiti stvarnost

Komentirao je i one koji su ga prozvali da je mogao počekati s kritikom, a ne ju iznijeti isti dan kada je najavljena rekonstrukcija vlade

“To je argument koji jednostavno ne stoji. Da sam to izjavio prije ili kasnije, u nekoj drugoj prigodi, vjerujem da bi kod nekih pojedinaca reakcije bile slične jer se očito ne želi prihvatiti stvarnost.”

Rekonstrukcija posljedica lošeg izbornog rezultata

Tvrdi da je bio protiv koalicije s HNS-om.

“Nakon razlaza s Mostom 2017. zalagao sam se za prijevremene izbore, i to na dan drugog kruga lokalnih izbora. Uvjeren sam da bismo na njima premoćno pobijedili. Ali to je sada iza nas.”

“Birači su nam uputili vrlo jasnu poruku na izborima za Europski parlament. Nju treba ozbiljno shvatiti. Budimo realni, rekonstrukcija Vlade uvelike je i posljedica izbornog rezultata” rekao je Kovač.

HDZ nije samo demokršćanska stranka

Pojedine Kovačeve izjave mogu se protumačiti kao kritika usmjerena prema Davoru Ivu Stieru. Kovač je izjavio da je ponosan što nikada nije “pisao pisma i pozivao stranačke kolege na neposluh niti davao ostavku u kriznim trenucima za HDZ i njegovu vladu”. Stier je dao ostavku na mjesto ministra vanjskih poslova kada je HDZ ušao u koaliciju s HNS-om.

Uz to, nasuprot Stierovom snažnom zalaganju za demokršćansku orijentaciju HDZ-a, Kovač smatra da se HDZ mora vratiti Tuđmanovoj ideji.

“S druge strane, ljudi žele da se HDZ vrati u svoje prirodno korito, svojim izvorima, svojim temeljima. HDZ-ova izborna baza danas je sužena” rekao je Kovač.

Ne treba nam nova paradigma

“HDZ nije i ne može biti samo centristička, nije samo demokršćanska stranka. Sveukupnost njegovih karakteristika, njegov “genom”, njegovu osnovnu paradigmu definirao je Franjo Tuđman na Prvom općem saboru 1990. godine kada je rekao da HDZ želi biti središnja demokratska državotvorna stranka u hrvatskom političkom životu, ‘ali kao i u svakoj demokratskoj stranci normalno je postojanje i u njezinu sastavu – uz središnjicu – i desnice i ljevice’. I dodao je da treba ‘težiti njihovu međusobnu nadmetanju u oživotvorenju programskih ciljeva’.”

Između redaka je uputio kritiku i Stierovim idejama iznesenim u njegovoj knjizi “Nova hrvatska paradigma”.

“Dakle, HDZ ima svoju osnovnu Tuđmanovu paradigmu, ne treba mu nova paradigma, nikakav novi obrazac funkcioniranja” rekao je Kovač.

Savez s članstvom, ne samo s pojedincima

Rekao je da HDZ vidi “kao središnju hrvatsku stranku trajnog unutarnjeg dijaloga koja okuplja angažirane hrvatske domoljube, ljude poglavito kršćanskog svjetonazora, socijalne osjetljivosti, uvriježenih hrvatskih i europskih vrednota, zagovornike slobodnog tržišnog gospodarstva.”

Kovač smatra da bi se HDZ trebao obraćati biračima desnice, onih koji glasaju za Neovisne za Hrvatsku i za suvereniste.

“Ponovit ću da bi HDZ trebao biti toliko širok i pokrivati politički spektar koji obuhvaća glasače narodnjačkog, kršćansko-demokratskog, centrističkog i suverenističkog usmjerenja. Tako bismo imali jak i stabilan HDZ i time jaku i stabilnu vlast u Hrvatskoj.”

Na pitanje o suradnji s Davorom Ivom Stierom i Domagojem Miloševićem nije htio izravno odgovoriti.

“S mnogim kolegama u stranci komuniciram”, rekao je. “Prioritet mi je što tješnja komunikacija s članstvom, sa što više članova stranke. Za pobjedu će biti potreban savez s članstvom, ne samo s pojedincima.”

Škoro i Milanović su ozbiljni protukandidati

Miro Kovač bio je čelnik izbornog stožera Kolindi Grabar Kitarović 2014. Tvrdi da je tada za to bila potrebna određena hrabrost.

“Tada su mnogi, ne samo u HDZ-u, sumnjali da Kolinda Grabar-Kitarović može pobijediti, a neki su se čak kladili na pobjedu Josipovića. Međutim, pobijedila je Kolinda Grabar-Kitarović. A svojoj stranci sam uvijek na raspolaganju, i tada i sada.”

Smatra da protukandidate treba ozbiljno shvatiti

“Miroslav Škoro je ozbiljan kandidat i tako ga valja shvatiti. To trenutno pokazuju i ankete. Isto vrijedi i za Zorana Milanovića. Nikoga se ne smije podcijeniti.”

Kolinda mora što prije objaviti kandidaturu

Rekao je da je vrlo važno da se Kolinda Grabar-Kitarović formalno izjasni o kandidaturi.

“Govorim o svom iskustvu od prije pet godina kada je naša kandidatkinja, na iznenađenje mnogih, ali ne i mene, pobijedila, a s njom i HDZ.”

“Prije pet godina smo sredinom lipnja na Predsjedništvu stranke donijeli odluku o njezinoj kandidaturi za predsjednicu Republike. Tada smo, de facto, krenuli u kampanju, a već početkom srpnja održali smo klauzuru za kampanju. Smatram da je to tada bio pravi tajming” rekao je Kovač.

Foto: Dario Grzelj/Hina