Kraus ljutit na Plenkovića zbog pozdrava “Za dom spremni”: Milanović pisao pismo premijeru, nije dobio odgovor

Kraus ljutit na Plenkovića zbog pozdrava “Za dom spremni”: Milanović pisao pismo premijeru, nije dobio odgovor

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, pozvao je premijera Andreja Plenkovića i čelnika Sabora Gordana Jandrokovića da u četvrtak 22. travnja zajedno sudjeluju na ovogodišnjem obilježavanju proboja zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac, ali do ponedjeljka poslijepodne nije dobio odgovor.

“Predsjednik je prihvatio poziv organizatora, Javne ustanove Jasenovac. I predložio je predsjednicima Vlade i Sabora zajedničko obilježavanje, ali zasad nisu odgovorili”, glasi pisani odgovor iz Ureda predsjednika na upit Jutarnjeg lista.

Vezano uz komemoraciju za Jasenovac, nakon posjeta Topuskom i premijer Plenković je rekao kako protokol još nije dovršen, ali će Vlada položiti svoj vijenac.

Tako bi se moglo dogoditi da trojica posvađanih najvažnijih dužnosnika ne dođu zajedno u Jasenovac, kao što, recimo, 30. ožujka nisu zajedno položili vijence na Plitvicama u povodu obilježavanja tzv. Krvavog Uskrsa.

Pitanje je hoće li se na službenoj komemoraciji pojaviti predstavnik Židova, koji su uz Srbe bili najbrojnije žrtve u tom masovnom gubilištu.

Naime, tri dana prije službene komemoracije još nije bilo poznato niti hoće li sudjelovati predstavnik židovske zajednice, Ognjen Kraus, koji je revoltiran jer su državne vlasti i dalje rezervirane za njegovu inicijativu za potpunu zabranu upotrebe pokliča “Za dom spremni”. “Ne mogu vam još ništa reći jer pregovori i dalje traju”, rekao nam je Kraus.

Foto: Hina