Krivotvorili za spas Ivice Todorića i Zdravka Mamića: Osuđeni policijski informatičar Franjo Varga i Brkićev kum Blaž Curić

Krivotvorili za spas Ivice Todorića i Zdravka Mamića: Osuđeni policijski informatičar Franjo Varga i Brkićev kum Blaž Curić

Bivši policijski informatičar Franjo Varga u četvrtak je nepravomoćno proglašen krivim za sprječavanje dokazivanja u tzv. “aferi SMS” te je osuđen na tri i pol godine zatvora, a njegov pomagač, bivši vozač ministra poljoprivrede, Blaž Curić na dvije godine zatvora. Inače, Blaž Curić je kum nekad vrlo moćnog HDZ-ovca Milijana Brkića.

Uskok je Vargu teretio da je, od sredine 2017. do rujna 2018., izrađivao lažnu SMS prepisku kojom je trebao dokazati da su bivši čelnik “Dinama” Zdravko Mamić i bivši vlasnik “Agrokora” Ivica Todorić žrtve politički montiranih postupaka, zbog čega mu se sudilo za sprječavanje dokazivanja, a Curića da mu je pomogao jer mu je, u rujnu 2018. dojavio da je pod istragom, javlja N1.

Sudsko vijeće osječkog Županijskog suda zaključilo je da je nedvojbeno potvrđeno da su okrivljenici počinili kaznena djela iz optužnice, a iako su u cijelosti poricali nedjela sud im nije povjerovao, jer informatičko vještačenje, provedene posebne dokazne radnje i iskazi svjedoka govore drugačije.

Vještačenjem informatičke opreme prvooptuženog Varge pronađene su poruke koje je Zdravko Mamić predstavio na press-konferenciji 2018. godine, a koje su trebale pokazati da pravosudni dužnosnici, predstavnici Uskoka i policijski službenici protiv njega dogovaraju montirani i politički motivirani kazneni postupak, a informatičko vještačenje je pokazalo da su na toj opremi poruke i kreirane.

Pretragom te opreme pronađene su datoteke koje je Ivica Todorić dostavio glavnom državnom odvjetniku, odnosno poruke koje su navodno razmjenjivali premijer Andrej Plenković, bivša potpredsjednica vlade Martina Dalić i dužnosnici “Agrokora”, a u kojima se navodno dogovara montirani postupak protiv Todorića i njegovo uhićenje.

Pretragom Curićeve opreme utvrđeno je da je Vargi dostavljao brojeve Andreja Plenkovića i Martine Dalić, a pronađena je i navodna komunikacija dužnosnika vlade i čelnika “Agrokora”, što je identično dokumentaciji koju je Todorić predao svojim odvjetnicima, a oni glavnom državnom odvjetništvu.

Sud smatra kako je analizom komunikacije optuženih vidljivo je da je Curić Vargu telefonom upozorio da izbriše sve dokaze, brojeve i poruke te da je Curić znao u koju će se svrhu ti podatci koristit. Sud smatra kako su svojim postupcima okrivljenici doveli u pitanje neovisnost sudske vlasti te vjerodstojnost vladavine prava.

Varga i Curić nisu se pojavili na izricanju presude, kao ni njihovi odvjetnici Mario Poljak i Krešimir Vilajtović, a došao je samo drugi Curićev branitelj Berislav Krnic. U izrečene kazne uračunato im je vrijeme provedeno u pritvoru, a sud ih je obvezao na plaćanje troškova postupka.

Tijekom suđenja ispitani su brojni svjedoci, među kojima Ivica Todorić, bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, a video-vezom iz Mostara svjedočio je i Zdravko Mamić, koji se u BiH nalazi od lipnja 2018., kao bjegunac pred hrvatskim pravosuđem.