Krunislav Olujić bez rukavica: Ovo je jedan od žešćih napada na Plenkovića

Krunislav Olujić bez rukavica: Ovo je jedan od žešćih napada na Plenkovića

Krunislav Olujić, nekadašnji glavni državni odvjetnik i bivši predsjednik Vrhovnog suda gostovaoje u Newroomu gdje je komentirao prepucanja predsjednika i premijera.

“Očito sam za Plenkovića irelevantna osoba i očito da sam promatrano s njegovog stajališta marginalac. Samo pitanje koje ja mogu postaviti Plenkoviću do kad će on biti relevantna osoba u Republici Hrvatskoj”, rekao je Olujić na početku pa se osvrnuo na današnje opaske premijera Andreja Plenkovića vezane za životinje:

“Dodao bih nešto iz ovog životinjskog carstva na koje se referira Plenković. Čini mi se da ornitologija kaže da svaki čovjek ima svoj znak u ptičjem svijetu. Kada malo bolje pogledate Plenkovića primijetit ćete da Plenković neodoljivo podsjeća na pticu koja se zove sova.

Nije čudo s obzirom na to da mu je politički mentor i duhovni otac gospodin Šeks koji ga je stvorio zahvaljujući jednoj rečenici po kojoj će Plenković ostati zabilježen, a to je rečenica koju je izrekao na izbornom kongresu HDZ-a, a to je da HDZ ne može i ne smije biti politički talac jedne osobe i očito je mislio na Karamarka”, rekao je.

“Odakle Plenkoviću pravo?”

Olujić se zapitao i s kojim pravom Plenković docira cijeloj državi. “Odakle mu pravo da nakon 5 godina mandata hrvatskoj javnosti upućuje poruke takvog sadržaja, a pri tome prijeti i uprije prstom u novinare?”.

Na pitanje kako to da premijer zna gdje je Olujić istupao, a smatra ga relevantnim, Olujić kaže:

“Pa to govori o samom Plenkoviću. Govori da sam premijer ili njegov tim revno prikuplja sve podatke onih ljudi koji se ne slažu s premijerom, ali ovog puta ne toliko s premijerom, nego predsjednikom HDZ-a i to možda objašnjava zašto se Plenković sada ponaša više kao predsjednik HDZ-a nego premijer. Andrej Plenković je Hrvatsku pretvorio u svoj privatni kafić 4 milijuna majmuna u koji smo svi mi namjesnici zalutali u taj njegov kafić”, rekao je.

Olujić ističe i kako predsjednik Vrhovnog suda mora biti nestranačka osoba, dok je Đuro Sessa, aktualni predsjednik te institucije, prepoznat kao HDZ-ov kandidat.

“Prije toga kandidat Kolinde Grabar-Kitarović je bio HDZ-ov sudac Turudić, ali je iz poznatih razloga odstupio od kandidature pa je došao gospodin Đuro Sessa, a danas vidimo da je Turudić propao i na izboru za predsjednika Visokog kaznenog suda. Što pokazuje da su neki novi vjetrovi počeli provjetravati situaciju u hrvatskom pravosuđu nakon Mamićevih istupa”, veli Olujić.

“U DSV-u su možda pokušali umiri savjest”

U nastavku je još govorio o izboru za predsjednika Visokog kaznenog suda: “Bojim se jedne bolne spoznaje da je izbor suca Horvatovića možda više rezultat poncijepilatovksog ponašanja svih članova DSV-a koji su pokušali umiriti sebe i svoju savjest odbijanjem suca Turudića. Očito su cijena i ulog biti preveliki da bi članovi DSV-a izložili”.

Vratio se zatim na Zlatu Đurđević:

“Andrej Plenković ne istupa ovog puta kao premijer jer kao premijer nema nikakvu ulogu u postupku izbora predsjednika Vrhovnog suda, niti kao pravnik već se isključivo ponaša kao predsjednik HDZ-a koji još uvijek nažalost ima većinu u parlamentu. Ovog puta su uzroci dublji i isključivo je riječ o političkim kriterijima jer Zlata Đurđević, koja apsolutno ima pravo biti izabrana, neće dobiti potporu HDZ-a.

Sve drugo su priče za malu djecu. spominje se njezina uloga u Lexu Perković ili kritiziranja osnivanja Visokog kaznenog suda ili pozdrava a Dom spremni. To su sve dobro upakirane izlike, a pravi je razlog da HDZ kadrovira po osnovi poslušnosti i ovog puta ne žele ostati bez svog utjecaja”, objašnjava.

“Andrej Plenković se vidi kao gospodar života i smrti”

Kada bi se cijeli proces odabira predsjednika ili predsjednice Vrhovnog suda neprestano ponavljao i kada do kraja mandata Đure Sesse ne bi bilo novog predsjednika, dužnost bi obavljao do 31. prosinca njegov zamjenik. ako se pak ni do kraja godine ne bi našao adekvatan kandidat to bi, tvrdi Olujić, izazvalo ustavnopravnu krizu.

“Što nas to čudi? Pa Andrej Plenković je gospodar života i smrti, barem se tako doživljava, on sve zna, sve čuje i sve sluša. Hrvatskom pravosuđu je slomljena kralježnica. Ako je taj prvi kandidat otišao od jednog brda na drugo i sve to prenio Plenkoviću onda to govori više o toj osobi. dolazimo u situaciju da jednoj takvoj politici kakvu zastupa Andrej Plenković treba definitivno reći zbogom”, rekao je na kraju.