Krvava grofica: Poubijala je stotine mladih djevojaka

Krvava grofica: Poubijala je stotine mladih djevojaka

Jedna od najpoznatijih žena koje su oduzimale živote i, svakako, jedna od najpoznatijih vampirica, Elizabeth Bathory živjela je u drugoj polovici XVI. i prvoj polovici XVII. vijeka. Smatra se ženom s najvećim brojem žrtava u europskoj povijesti, premda taj broj još uvijek nije utvrđen – niti će vjerojatno ikada biti.

Tokom suđenja grofici Bathory, najviši broj žrtava koji je naveden bio je 650, a neki izvori navode zastrašujuće podatke: da je Bathoryjeva ubila između 300 i, čak, 2.000 mladih djevojaka, prenosi Slobodna Dalmacija.

Mađarska grofica je u svojoj 11. godini vjerena za vojnika Ferenca Nádasdyja, a u 15. godini se za njega i udala. Međutim, prije nego što je stupila u brak s Nádasdyjem, ona je na svijet donijela kćer Anastasiju, za koju se vjerovalo da je plod Elizabethine zabranjene ljubavi sa slugom. S Ferencom je grofica Bathory imala još petero dece, od kojih je dvoje umrlo u ranom djetinjstvu. Nakon 27 godina braka, Elizabeth je ostala i bez supruga, koji je ubijen, piše National Geographic.

Zanimljivo je da je čitava grofovska obitelj Bathory važila za vampirsku i zbog njihovih veza s grofom Vladom Tepešom. Naime, Isztvan Bathory, Elizabethin rođak, pomogao je Drakuli da povrati prijestolje. Pored toga, i Tepešovi i Bathoryjevi su na svojim obiteljskim grbovima imale amblem zmaja.

Nije zabilježen podatak o tome kada je Elizabeth počela mlade žene lišavati života, ali se vjeruje da se to dogodilo poslije 1585. godine. Prema mađarskim legendama, grofica je jednog dana svojoj služavki u bijesu zarila škare u glavu, pri čemu je okrvavila ruke. Nakon što ih je oprala, učinilo joj se da joj je koža na mjestima gdje se ranije krv nalazila ljepša i značajno pomlađena. Tako se rodio njen plan da svoju mladost povrati i sačuva na bizaran način – mučit će mlade djevojke, piti njihovu krv i ubijati ih kada joj više ne budu potrebne.

Budući da je efekt izostao i pored brojnih žrtava, Elizabeth je pomislila da krv mladih seljanki ne djeluje na njenu kožu, te je otvorila akademiju kako bi mogla doći do krvi plemićkih kćeri.

U zločinima su joj pomagale još četiri žene, koje su za to kažnjene smrću, a Elizabeth je kažnjena kućnim pritvorom. Posljednje četiri godine života je provela u svom zamku Čachtice (današnja Slovačka), a preminula je mirno, u snu. Sahranjena na crkvenom groblju u Čachticama 25. studenoga 1614. godine, ali se lokalno stanovništvo pobunilo jer “Tigrica Čachtica”, kako su je zvali, počiva na tome mjestu, te je njeno tijelo premješteno u Nagyecsed, u obiteljsku grobnicu Bathoryjevih, piše National Geographic.

Foto: Wikipedia