Kujundžić obećao veće plaće za liječnike i sestre. Tvrdi da je dobio “zeleno svjetlo” od ministra financija

Kujundžić obećao veće plaće za liječnike i sestre. Tvrdi da je dobio “zeleno svjetlo” od ministra financija

“Vlada će iznaći rješenje kako povisiti plaće sestrama i liječnicima”, kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić u četvrtak uoči sjednice Vlade, prenosi N1.

Nakon što je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak početkom lipnja ustvrdila da je zahtjev sindikata za povećanjem koeficijenata za zaposlene u osnovnim i srednjim školama, težak oko 360 milijuna kuna godišnje, opravdan, i ministar zdravstva Milan Kujundžić u svojem je sektoru za zaposlenike ovih dana parafirao zahtjeve teške 450 milijuna kuna na godišnjoj razini.

Ministar je ugovor o povišicama bio parafirao, ali jučer se od toga odustalo te je zdravstvenim radnicima produžen kolektivni ugovor na još 3 mjeseca.

“Parafirao sam ugovor, i opet ću”, kaže danas Kujundžić.

“U pregovorima sudjeluju tri ministarstva – zdravstva, financija i rada. Više puta sam izvijestio premijera kako se pregovori odvijaju.

Više puta sam ministre financija i rada pitao je li sve u redu prije nego sam ugovor parafitrao…” , kaže Kujundžić oi ponavlja kako vjeruje da će do većih plaća doći za tri mjeseca.

“Ljudi moraju biti plaćeni, a Vlada mora pokazati senzitivnost za to što znače liječnici i sestre”, govori Kujundžić.

Podsjetimo, Ministarstvo zdravstva i predstavnici sindikata u srijedu su potpisali produljenje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja do 31. listopada, a o zahtjevima za povećanje plaća za 72 tisuće radnika u sustavu, nastavit će se pregovarati 20. kolovoza.

Sindikati zdravstvenih i nezdravstvenih radnika u zdravstvu i zdravstvenom osiguranju, nakon tromjesečnih pregovora i načelnog dogovora s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem nisu uspjeli potpisati donošenje izmjena Kolektivnog ugovora.

“U Ministarstvu zdravstva potpisana je izmjena Dodatka I. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, kojim su ugovorne strane ugovorile daljnju primjenu Kolektivnog ugovora do sklapanja Dodatka II., a najduže do 31. listopada 2019.”, priopćilo je Mnistarstvo zdravstva.

Dodalo je da su potpisivanjem ovog dokumenta radnicima zajamčena razina prava iz važećeg kolektivnog ugovora do 31. listopada 2019.g.

U pregovorima s Ministarstvom sudjelovali su Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara (HSSMS) i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH), te predstavnica Hrvatske liječničke komore bez prava reprezentativnosti.

Sindikati su načelno uspjeli dogovorili povećanje plaća od 1. kolovoza za 3 posto za sve radnike u zdravstvu i zdravstvenom osiguranju, te povećanje od 4 posto počevši od 1. listopada za zdravstvene i nezdravstvene radnike koji sudjeluju u procesu dijagnostike.

Tekst takvog dogovora, ministar Kujundžić parafirao je prije dva tjedna, da bi na sastanku u srijedu predstavnicima sindikata rekao da do potpisivanja izmjena kolektivnog ugovora ipak ne može doći.

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina