Tko su stvarni vlasnici 20 off shore tvrtki upletenih u poslove s Kuščevićem? Skrivaju se iza istih ljudi

Tko su stvarni vlasnici 20 off shore tvrtki upletenih u poslove s Kuščevićem? Skrivaju se iza istih ljudi

Bivši ministar uprave Lovro Kuščević radio je s 20 sumnjivih off-shore tvrtki osnovanih u karipskim državicama te na Malti, a općina Nerežišće, kojoj je bio na čelu, izmijenila je prostorni plan za gradnju tzv. Brač Medical Cityja, a da nije provjerila investitore, prenosi N1.

Donoseći nove detalje Kušćevićeve afere s prenamjenom zemljišta Večernji list piše kako na službenoj web stranici općine Nerežišća još stoji tekst iz 2015. pod naslovom “Brač Medical City” u kojem se navodi kako projekt gradnje medicinsko-turističkog centra na jugozapadnoj strani otoka Brača “polako ulazi u završnu fazu, barem što se tiče dokumentacije”.

No, iako je Kuščević i osobno nagovarao vijećnike da usvoje izmjene Prostornog plana, što su oni uz njegovu pasku i učinili, investitori nisu još nijednu lopatu donijeli na Vidovu goru, piše Večernji list.

Očekuju da općina i država ulože još desetke milijuna kuna u infrastrukturu, što će uz već odrađenu prenamjenu višestruko povećati vrijednost zemljišta u vlasništvu tko zna koga, možda i vlasnika sumnjivog kapitala, koji su zasad uložili samo u otkup 60 hektara zemljišta od Kuščevićevih mještana, koji nisu znali da će njihovi “pašnjaci” postati tako vrijedni.

Da je Kuščević prije nego što se upustio u političko-poslovnu avanturu napravio samo elementarne provjere, mogao je otkriti ne sve, ali dosta važnih informacija o investitorima i ljudima koji ih zastupaju pa se tada možda ne bi ‘polomio’ kako bi za tajne investitore odradio političke poslove oko prenamjene zemljišta, ističe dnevnik.

Osnivači tvrtke iz poreznih oaza, bez navedenih vlasnika

Večernji podsjeća da je i prije sastanka s predstavnicima investitora na Vidovoj gori, još u studenome 2013., vijećnik Ivica Franulić pitao Kuščevića može li se utvrditi ozbiljnost i sposobnost ulaganja tvrtke “Medis Investments” u razvoj zdravstvenog turizma.

Samo u dostupnim sudskim registrima i poslovnim servisima te guglanjem Kuščević je tada mogao doći do zaključka kako je Franulićevo pitanje i te kako na mjestu, navodi dnevnik, dodajući da povijest nastanka Medis Investmentsa te povezanih osoba i tvrtki ukazuje na “niz bizarnih pravilnosti”.

To je mreža od dvadesetak tvrtki, kojima su osnivači off-shore tvrtke iz Svetog Kristofora i Nevisa, Svetog Vincenta i Grenadinija te Malte. Jedino je nekima (su)osnivač bio Igor Žunkovič, državljanin Slovenije i UAR-a.

Zastupaju ih uvijek isti ljudi

Prvotne tvrtke, njih 15, imale su sjedište u Zvonimirovoj 36, pa njih 18 u Mihovilovoj širini 3, a posljednje u Mihovilovoj širini 13, sve u Splitu. Zastupali su ih u određenim periodima uvijek isti ljudi, prvo Marko Jug Dujaković, Nenad i Zoran Šaljić, Vernon S. Veira, Željko Holik, Hermina Krivić Mimica te Wilhelmus Adrianus Woestenburg i Ivan Krželj, pretežno odvjetnici.

Neki su zastupali i po 12, a neki čak 25 tvrtki. Neki se spominju i na Paradise Papers, gdje se recimo Woestenburga povezuje sa 150 entiteta. Za odvjetnika Vernona S. Veiru The St. Kitts-Nevis Times objavio je, pozivajući se na policijske podatke, da je uhićen 3. lipnja 2011. pod optužbom za nepošteno raspolaganje s 1,5 milijuna USD, piše Večernji list, navodeći još nekoliko presuda protiv spomenutih osoba.

U ovakvim situacijama javnost zanima ima li među stvarnim vlasnicima, koji su nepoznati, javnih ličnosti i utjecajnih osoba iz Hrvatske. Podaci koji bi dali odgovor na to pitanje zasigurno postoje, ali za sada nisu dostupni javnosti.

Foto: Franjo Mlinac/ Fah