Lalić i Macan već pokopali Škoru: On je radikalan, Zagreb će biti zelen

Lalić i Macan već pokopali Škoru: On je radikalan, Zagreb će biti zelen

U Zagrebu u drugi krug izbora za gradonačelnika ušla su dva različita kandidata da različitija ne mogu biti, Tomislav Tomašević i desni pjevač Miroslav Škoro, tako je Mojmira Pastorčić u RTL-Direktu najavila temu koju su komentirali Dražen Lalić i Krešimir Macan.

“Škoro bez obzira što ima doktorat iz ekonomije, on je u političkom smislu prilično nepismen, ne poznaje osnovne pojmove. Ekstremno znači izvan sustava, da ne ide na izbore”, objasnio je profesor Lalić optužbe Škore na račun Tomaševića kao “ekstremnog ljevičara”.

“Radikalni akteri su unutar sustava”, poučio je Lalić o razlici u pojmovima, “Mislim da je Škoro radikalan. S druge strane, smatram da su Tomašević i Možemo! umjereni u stavovima, to su mladi ljudi. Nije bilo nikakvih incidenata, nije bilo negativne kampanje. To je bila jako kontrolirana kampanja.”

Macan je povodom Škorinih optužbi o “ekstremnoj ljevici” kazao:

“Mogu govoriti što hoće. Njegovi (Tomaševićevi glasači) će još jače stati iza njega. Reći će: ‘Vidite protiv koga se mi borimo.'”

“Škoro nema koga mobilizirati, dakle bit će to velika pobjeda Tomaševića u drugom krugu”, prognozira Krešimir Macan.

Lalić je o Škori i njegovim napadima rekao još nešto:

“Mislim da je on svjestan da nema šanse ili da ima minorne šanse, ali da se želi predstaviti kao zvučnik, glavni akter radikalne desnice, samim time i dijela HDZ-ovih glasača i simpatizera.”

“Split će tek skrenuti ulijevo”

Kakav bi mogao biti Zagreb s Možemo! na vlasti?

“Zagreb će biti grad političkih borbi, grad sukoba starog i novoga. Kad vidite Možemo! u Zagrebu, Marka Jelića u Kninu… svi oni imaju nešto zajedničko, a to je kritika klijentelizma, političke trgovine”, opisao je kako vidi blisku budućnost.

“Kakav će biti Zagreb? Zelen!”, sažeo je u direktan odgovor Macan.

A Split nakon prvog kruga izbora?

“Split je zbunjen”, kazao je Lalić.

Rekao je da je riječ o gradu u stanju “organske krize” u kojoj novo još nije došlo, a staro je još tu, a podjela postoji. Objasnio je što slijedi:

“Split još nije skrenuo ulijevo. On će tek skrenuti ako se formira većina u gradskom vijeću, jer Puljak je centar. Mislim da je ta podjela u Splitu velika, ali ako ćemo procjenjivati razvoj situacije, Puljak ima momentu. Ne vodi puno, 3,5 posto, ali se najviše razlikuje od ovih ranije. A njih možemo staviti pod nazivnik Kerum/HDZ. On najviše odudara od toga i moguće je da će to odlučiti u toj zbunjenosti Splita, u toj krizi Splita.”

Macan je objasnio političku situaciju koja se sada stvorila.

“Županijsko i gradsko vijeće više ne kontroliraju Kerum i HDZ. U ovom trenutku se i u gradu i u županiji mogu složiti protukoalicije, od centra prema lijevo”, kazao je.

“Puljak je ostvario dobar rezultat i u županijskoj skupštini”, dodao je Macan i odgovorio što misli kako će izgledati drugi krug u Splitu:

“Puljak dobiva, tu nema dileme. Isto kao i u Zagrebu.”

Može li u drugom krugu biti još iznenađenja?

“Stare stranke još žive u svom svijetu, pogotovo HDZ. A SDP, slušam danas jedan intervju Siniše Hajdaša Dončića koji optužuje analitičare, kaže: ‘Neće se ostvariti ono što su analitičari priželjkivali, propast SDP-a'”, dodao je Lalić.

Spisak izbornih gubitnika je poduži, a među pobjednicima su nekad i spektakularna, baš spektakularna iznenađenja. Ričard, odnosno Enio Meštrović, bez njega se u Zadru više ne može ništa zbog mjesta koje su kandidati s njegove liste za gradsko vijeće osvojili, bez čovjeka koji je prosio, dijelio janjetinu, gurao kocku uz Velebit, vukao križ po gradu, sve kao performer i kritičar pojava u gradu.

Pitanje je, može li biti još iznenađenja i u drugom krugu?

“Ima dosta županija gdje visi. Recimo, Šibensko-kninska županija, tamo se može dogoditi da bude neizvjesno. Ne spominje se Pula, gdje vodi kandidatkinja IDS-a, ali IDS tamo nema jasnu većinu u ovom trenutku. Tamo su nezavisni krenuli. Zapravo, svugdje gdje su nezavisni krenuli, mislim da će biti velikih izazova”, kazao je Macan.

“Ovo što se događa u Zadru je zaista fenomen da jedan takav kandidat dobije toliko glasova”, kazao je pak Lalić.

Konstatirao je da su glasači Ričarda, odnosno performerskog umjetnika Enija Meštrovića, protestni glasači.

“Velike stranke – strepite!”

“Pogledajte što se događa kad velike stranke loše funkcioniraju. Imamo kandidata Mosta koji ulazi u drugi krug, ali njemu za vratom puše jedan performer koji radi teatar od politike. Neizvjesno je što će se dogoditi u Zadru, a tamo je HDZ bio neprikosnoven”, dodao je i naveo primjere HNS-a koji je skoro pa nestao i još neke.

Macan se osvrnuo na komentare između najvećih stranaka, tko je izgubio više:

“Andrej Plenković bi bolje trebao pogledati svoje dvorište. SDP je obranio sve što je trebao obraniti. Da je netko prije mjesec dana potpisao da će obraniti Rijeku, svi bi rekli da je to genijalno. Sad odjednom to nije dovoljno. Oni nisu ništa bitno izgubili, što su imali, to su zadržali. Zamislite da je u Zagrebu išao Gordan Maras. Koji bi to bio rezultat? Ne bi niti ušli u Gradsku skupštinu.”

“Plenković će odgovarati na dosta pitanja ako mu župani izgube. Puno je više pitanja u HDZ-ovom taboru, nego u SDP-u”, konstatirao je Macan i pri kraju emisije dodao:

“Poruka je velikim strankama: Strepite!”