Lauc govori o najvećoj pljački u povijesti: Zašto smo potrošili čak dvije milijarde kuna za testove?

Lauc govori o najvećoj pljački u povijesti:  Zašto smo potrošili čak dvije milijarde kuna za testove?

Znanstvenik Gordan Lauc ponovno je postavio pitanje o tome zašto se forsiraju skupi PCR umjesto jeftinih antigenskih testova.

“Brzi antigenski testovi su jeftini (koštaju između 5 i 20 kuna, ovisno o proizvođaču), BRZI i vrlo pouzdani za otkrivanje osoba koje su potencijalno zarazne.

To danas zaključuje BBC, a originalnu studiju možete naći ovdje https://www.dovepress.com/recalibrating-sars-cov-2… Odluka da se samo PCR testovi priznaju za dijagnozu, ili da je brze antigenske testove potrebno potvrditi PCR-om rezultat je lobiranja pandemijskog marketinga koji se trudi osigurati dodatne prihode za industriju pandemije i morala bi postati predmet istrage nadležnih službi.

U zadnjih godinu i pol dana u Hrvatskoj smo samo za PCR testove platili preko dvije milijarde kuna (što iz proračuna, a što građani izravno iz svog džepa).Da smo umjesto PCR testova radili antigenske testove uštedjeli bi najmanje 95% tog iznosa i sada imali oko dvije milijarde kuna s kojima bismo mogli riješiti velik broj problema u državi.

No mi ipak i dalje svaki dan plaćamo 4-5 milijuna kuna za druge najskuplje PCR testove u Europi (samo Luksemburg plaća veću cijenu po testu od nas). To je najveća pljačka u povijesti koja se i dalje odvija svima nama pred očima”, ističe Gordan Lauc.

Foto: Hina