Lauc odgovorio Đikiću i pojasnio poslovanje svoje tvrtke Genos: Zarađujem na građanima, ali nisam u sukobu interesa

Lauc odgovorio Đikiću i pojasnio poslovanje svoje tvrtke Genos: Zarađujem na građanima, ali nisam u sukobu interesa

Član Vladinog Znanstvenog savjeta Gordan Lauc se na Facebooku oglasio o mogućem sukobu interesa.

Status znanstvenika Gordana Lauca prenosimo u cijelosti.

“Očito moram još jednom ponoviti, jer neki sporo shvaćaju:

1) Genos ne prodaje ovlaživače

2) Genos ne prodaje testove na SARS-CoV-2

3) Genos ne prodaje antigenske testove

4) Genos ne prodaje serološke testove

5) Osobno ne dobivam provizije od prodaje maski, ovlaživača, sprejića za nos, reagencija za testiranje, a nisam niti plaćen za svoj rad u Znanstvenom savjetu Vlade.

Genos bi mogao raditi sve te testove (a i prodavati ovlaživače, jer smo imali puno upita za njih), no još na proljeće smo odlučili da ne želimo prodavati bilo što vezano za pandemiju, upravo zato kako se ne bih našao u sukobu interesa u svom javnom djelovanju. Deklarirao sam “mogući sukob interesa” a ne “sukob interesa”. Taj MOGUĆI sukob interesa bi se mogao dogoditi da primjerice sada na Savjetu snažno podržim prijedlog kolege Đikića da Hrvatska mora raditi 20,000 testova na dan i onda (kako to ostali laboratoriji u ovom trenutku ne mogu) Genos pripomogne da se to i dogodi. No to se nije dogodilo i ja sada nisam niti u kakvom sukobu interesa.

A tvrdnja da Lauc zarađuje na građanima Hrvatske je istinita. Ponosan sam na to da Genos može po vrlo konkurentnim cijenama građanima Hrvatske prodavati svoje usluge, kao i svaki drugi uspješni poduzetnik. Ako su naši klijenti zadovoljni, a mi pri tome još nešto i zaradimo, to je dobra, a ne loša stvar. No preko 90% prodaje Genosa je izvan Hrvatske, tako da Genos zapravo plati nekoliko puta više poreza i doprinosa u Hrvatski državni proračun, nego što zaradi na hrvatskim građanima…”, piše Lauc u svojoj objavi na Facebooku.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina