Lauc odgovorio “katastrofičnom HUBOL-u”: Pandemijski marketing zaziva kataklizmu, ali to se neće dogoditi

Lauc odgovorio “katastrofičnom HUBOL-u”: Pandemijski marketing zaziva kataklizmu, ali to se neće dogoditi

Gordan Lauc odgovorio je Hrvatskoj udruzi bolničkih liječnika (HUBOL) koja je tamnim bojama opisala stanje u hrvatskom zdravstvu.

“Dok HUBOL ponovo najavljuje kataklizmu i kolaps zdravstva, ozbiljno istraživanje koje je tim profesorice Ane Marušić nedavno objavio u Lancetu, jednom od najuglednijih medicinskih časopisa, pokazuje suprotno.

Uz sve svoje nedostatke, i s obzirom na sredstva koja ulažemo u zdravstvo, naše zdravstvo je jedan od boljih segmenata u državi. Naravno daleko je od idealnog i puno toga bi moglo i moralo biti bolje, no za razliku od gospodarstva gdje smo drugi najsiromašniji u EU, prema kvaliteti zdravstvene skrbi smo značajno bolji.

Trenutno imamo puno oboljelih od covid-19, no to je još uvijek daleko ispod brojeva od prošle jeseni i možemo biti sigurni da te brojeve hospitaliziranih nećemo imati ove godine. Pandemijski marketing može zazivati kataklizmu koliko god želi, no to se naprosto neće dogoditi”, istaknuo je Lauc.

Podsjetimo, HUBOL je jučer izdao dramatično priopćenje o stanju u hrvatskom zdravstvu.

“Dok nam vrhovi državne vlasti izmjenjuju verbalne bravure i uvrede na razini prepotentnih narcisoidnih maloljetnika zlostavljača, za to vrijeme nešto što vole nazivati zdravstvenim sustavom koji zbrinjava COVID-19 epidemiju, pred našim očima nestaje”, navodi se u priopćenju, javlja N1.

“Sustav ne postoji kad pacijenti oboljeli od COVID-19 bolesti satima čekaju prijem u bolnički odjel jer nema slobodnih mjesta. Sustav ne postoji kad nemamo dovoljno anesteziologa, infektologa, internista koji znaju liječiti ljude kojima su uništena pluća”, poručuju bolnički liječnici.

“Sustav ne postoji kad trebate vezu da što prije dođete do kreveta koji je opskrbljen kisikom. Sustav ne postoji kad će vas za koji dan od COVID-19 bolesti i komplikacija bolesti liječiti kirurg, ginekolog ili neki drugi liječnik koji se s liječenjem te bolesti susreo tek u stručnoj literaturi”, stoji u priopćenju HUBOL-a.

“Oni koji odlučuju je li sustav preopterećen usluge dobivaju pozivom upravi bolnice”

“Sustav ne postoji kad oni koji odlučuju je li taj sustav preopterećen, njegove usluge dobivaju jednim telefonskim pozivom upravi bolnice, bez obzira trebaju li cijepljenje, testiranje ili liječenje. Oni i njihova rodbina, prijatelji i poznanici ne čekaju u redovima. Oni sve te usluge dobiju na poziv”, navode u HUBOL-u.

“Sustav za njih nisu baka iz Pušće koja pred npr. KB Sveti Duh satima čeka prijem jer gospodin ravnatelj namjerno ili slučajno (ne zna se što je gore) ignorira stvarnost. Sustav za njih niste vi, dragi sugrađani”, upozoravaju obiteljski liječnici.

“Sustav za njih niste vi dragi kolege koji odlučujete u koji nepostojeći krevet smjestiti bolesnika. Sustav za njih niste vi, dragi kolege, koji imate dodatne radne sate ili nikad niste liječili COVID pacijenta, a vidjeli ste svoje ime na rasporedu za rad na COVID odjelu”, stoji u priopćenju HUBOL-a.

“Oni čija je odgovornost zaustaviti širenje virusa svaki dan peru ruke od odgovornosti”

“Virus se širi koliko mu dozvolimo, izjavio je nedavno predsjednik epidemiološkog društva. Oni čija je odgovornost zaustaviti širenje virusa u populaciji svim potrebnim postupcima i mjerama (kao npr. u Danskoj) svaki dan nam sedirajućim glasom objavljuju sve veće brojke hospitaliziranih i umrlih, perući ruke od svoje vlastite odgovornosti i svrhe postojanja”, navode u udrugi bolničkih liječnika.

“Zato dragi sugrađani, kad vam nadležni svakodnevno serviraju lažni spokoj ne poduzimajući ništa, znajte da će sve umorniji ljudi koji čine zdravstveni sustav uskoro morati prestati s operacijama ili pregledima drugih bolesti jer su u COVID odjelima”, stoji u priopćenju.

“Dopustiti ovakve brojeve hospitaliziranih i umrli mogu ipak samo Balkanci”

“Tamo gdje zbog dozvoljenog širenja virusa u populaciji svakodnevno pristiže sve više oboljelih i tamo gdje će se uskoro morati birati kojeg pacijenta prije smjestiti u krevet s kisikom ili mehaničkom ventilacijom. Dopustiti ovakvo širenje i brojeve hospitaliziranih i umrlih mogu ipak samo Balkanci, a ne tamo neki “glupi” Danci”, zaključuje se u priopćenju Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Foto: Hina