Lauc podijelio savjet za sezonu grijanja: O jednoj temi je bilo zabranjeno govoriti

Lauc podijelio savjet za sezonu grijanja: O jednoj temi je bilo zabranjeno govoriti

Gordan Lauc je podijelio korisne savjete građanima prije početka sezone grijanja.

“O ovome sam već puno pisao, no mislim da je važno ponoviti, jer će uz ovako niske temperature neki od vas već upaliti grijanje. Zrak u grijanim prostorima može imati vrlo nisku relativnu vlažnost, a to je pogubno za mukozne membrane, prvu liniju obrane od virusa u našem nosu, no i cijelom dišnom sustavu.

O tome sam snimio kratki edukativni video još početkom ožujka 2020. godine, no cenzori ministarstva istine su ga obrisali, jer je tada bilo zabranjeno govoriti o sezonalnosti virusa. Srećom, do onda ga je već vidjelo više od 136 tisuća ljudi. Kako smo u međuvremenu prešli u fazu da „svaka budala zna“ da je ovaj virus jako sezonalan, ponovo sam stavio video na YouTube i za sada je još uvijek tamo.

Možete ga naći ako prolistate moj YouTube kanal do lipnja ove godine, a stavit ću i izravnu poveznicu u komentare.Periodi nagle promjene vlažnosti zraka su najgori, jer našim mukoznim membranama treba vremena da se prilagode na nižu vlažnost zraka.

Ako počinjete grijati, pratite relativnu vlažnost zraka i ovlažujte prostor u kojem boravite, posebice spavaće sobe. Ako ne možete kontrolirati vlažnost prostora u kojem boravite, tijekom dana si špricajte izotoničnu otopinu u nos. Ulazimo u sezonu respiratornih virusa, a na ovaj jednostavan i jeftin način ćete spriječiti puno bolesti.

Ako možete, podijelite da dođe do što više ljudi. U ovoj objavi nema ništa sporno, pa vas cenzori neće kazniti za dijeljenje”, ističe Lauc.

Foto: Hina