Lauc pohvalio Johnson: Ne dopušta lobistima pandemijske mafije da upravljaju našim životima

Lauc pohvalio Johnson: Ne dopušta lobistima pandemijske mafije da upravljaju našim životima

Gordan Lauc pohvalio je reakciju Vlade Velike Britanije kada je riječ o majmunskim boginjama. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Čini se da su u Ujedinjenoj kraljevini naučili važnu lekciju i da više ne dopuštaju lobistima pandemijske mafije da upravljaju našim životima.

Kao odgovor na medijsko širenje panike oko majmunskih boginja proveli su formalnu proceduru kojom su majmunske boginje iz „zarazne bolesti sa teškim posljedicama“ prekategorizirali u „zaraznu bolest sa srednjim posljedicama“.U samoj odluci naglašavaju da „je pretjerano oprezni odgovor rizik za javno zdravlje“.

Nadam se razumu i u ostatku svijeta. Nažalost u ovoj pandemiji smo previše često vidjeli kako se razumne odluke mijenjanju nakon što pandemijski marketing uloži dodatna sredstva u lobiranje…Ako se pitate je li netko lobist pandemijskog marketinga, pogledajte je li odmah požurio širiti strah od majmunskih boginja. To je dosta dobra indikacij”, ističe Lauc.

Podsjetimo H zavod za javno zdravstvo je istaknuo da bolest nije jako zarazna, tj. u većini slučajeva potreban je vrlo blizak kontakt s bolesnikom.

Uzročnik je virus, sličan virusu velikih boginja, a prirodni su mu rezervoar najvjerojatnije neke vrste vjeverica i drugih glodavaca u divljini središnje i zapadne Afrike.

Iako se bolest zove majmunske boginje, izgleda da majmuni nisu rezervoar virusa, već se slučajno zaraze, kao i čovjek, u kontaktu s drugim životinjama i njihovim izlučevinama.

S čovjeka na čovjeka bolest se može prenijeti kapljičnim putem i kontaktom s kožnim promjenama oboljelih. 

Povremeno su se javljale majmunske boginje izvan Afrike, najčešće kod putnika koji su se zarazili u Africi i kod osoba koje su s njima došle u bliski kontakt. U SAD-u je 2003. godine zabilježena epidemija među djecom i mladima koji su se zarazili u kontaktu s prerijskim psima, zaraženih od glodavaca uvezenih iz Gane.

Majmunske boginje su manje zarazne od velikih boginja

Bolest se očituje povišenom temperaturom, glavoboljom, zimicom, isrpljenošću, umorom, bolovima u mišićima i leđima, oticanjem limfnih čvorova i osipom kao kod vodenih kozica.

Iz HZJZ-a su napomenuli i da postoji velika razlika između velikih i majmunskih boginja jer su velike boginje antroponoza, tj. čovjek je bio jedini domaćin i rezervoar virusa. Zahvaljujući toj činjenici, bolest se mogla iskorijeniti. S druge strane, majmunske boginje su zoonoza, tj. prirodni domaćin i rezervoar virusa su divlje životinje i zbog toga je nemoguće iskorijeniti bolest čak i da postoji efikasno cjepivo.

Kao najvažnije su istaknuli da  je prijenos majmunskih boginja s čovjeka na čovjeka puno manje efikasan nego prijenos velikih boginja, tj. majmunske boginje su manje zarazne.

Foto: Hina