Lauc poslao oštru poruku Berošu: Kada netko ne razmišlja, to može imati vrlo teške posljedice

Lauc poslao oštru poruku Berošu: Kada netko ne razmišlja, to može imati vrlo teške posljedice

Gordan Lauc oštro je reagirao na izjavu ministra Beroša koji je potvrdio da Plenkovićeva Vlada uopće ne razmišlja o ukidanju mjera.

“U ovom konkretnom primjeru nerazmišljanje nas košta više od 100 milijuna kuna svaki tjedan. Znači u ovom zadnjem valu pandemije skoro dvije milijarde kuna. Jedan cijeli Pelješki most smo bacili u vjetar samo zato što oni koji donose odluke ne prate znanstvena istraživanja i svoje odluke ne donose na temelju provjerljivih činjenica.

Od jeseni 2020. godine znamo da nametnute „mjere“ imaju vrlo mali učinak na širenje virusa. Broj zaraženih niti na koji način nije bio određen „mjerama“. Broj smrti koje su „mjere“ spriječile je negdje oko 0,8%. To su istraživanja vrlo jasno pokazala i sve je više primjera „iz stvarnog života“ koji to potvrđuju…

U isto vrijeme „mjere“ izravno uzrokuju ogromnu štetu zbog otežanog pristupa zdravstvenom sustavu, psihološke štete, gospodarske štete…Ako govorimo o covid-potvrdama, onda je stvar još gora. Velik broj zemalja ima veći broj zaraženih među cijepljenima, nego među necijepljenima, a jedan razlog za to su upravo covid-potvrde. Nemojte miješati testiranje i covid-potvrde; testiranje svih u sustavu zdravstva moglo je spriječiti velik broj intrahospitalnih infekcija.

Da smo umjesto javnog sektora, državnog sektora i djece u školama testirali sve djelatnike u zdravstvu i domovima za starije, spriječili bismo velik broj smrti. Ovako smo samo postigli da se poneko dijete zarazi nekoliko tjedana kasnije… Ako vas zanima kako sam izračunao da nas „mjere“ koštaju više od 100 milijuna kuna tjedno, pogledajte moju jučerašnju objavu ovdje. I ne zaboravite da je to samo izravna šteta, neizravna šteta je još daleko veća”, ističe Lauc.

Podsjetimo, ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u ponedjeljak da se ne razmišlja o relaksiranju epidemioloških mjera s obzirom na aktualne brojeve novozaraženih i umrlih od covida, a vezano uz mogućnost rekonstrukcije Vlade poručio je kako je on ministar dok premijer ne odluči drugačije.

“Danas imamo porast broja novih slučajeva u odnosu na prije tjedan dana za 4,43 posto, i dalje imamo 54 umrlih, sve su to veliki brojevi koji meni kao ministru zdravstva ne dozvoljavaju opuštanje”, odgovorio je ministar na pitanje o mogućem popuštanju epidemioloških mjera, s obzirom da je danas Slovenija velikim dijelom ukinula obavezne covid potvrde.

U bolnicama se stanje polako smiruje

Beroš je nakon sastanka s ravnateljima bolnica u Ministarstvu zdravstva izjavio da se raspravlja o svim mogućnostima, koje uključuju i relaksiranje mjera i drugačiju primjenu covid potvrda, no to u ovom trenutku još nije aktualno s obzirom da brojevi i dalje nisu dobri, imamo svaki dan preko tisuću novozaraženih, nove hospitalizirane i nove umrle.

Mislim da u u ovom trenutku ne treba pribjegavati nekim radikalnim mjerama, istaknuo je Beroš dodavši da ni druge zemlje nisu u cijelosti odustale od covid potvrda, nego su ih zadržale u zdravstvu i socijali.

Foto: Hina