Lauc upozorio Beroša i Plenkovića: Nemojte prisiljavati mlade na cijepljenje. Evo koje im nuspojava prijete

Lauc upozorio Beroša i Plenkovića: Nemojte prisiljavati mlade na cijepljenje. Evo koje im nuspojava prijete

Gordan Lauc upozorio je Plenkovićevu Vladu da ne prisiljava mlade na cijepljenje te ističe da ne treba zanemariti ozbiljne nuspojava koje se pojavljuju u mlađoj populaciji. Laucovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Cijepljenje protiv SARS-CoV-2 je najbolji način za umanjivanje rizika za teški oblik bolesti, no na broj teško bolesnih ljudi značajno će utjecati jedino ako cijepimo one kojima prijeti značajan rizik teškog oblika bolesti.Kod djece, mladih i zdravih rizik teškog oblika bolesti je vrlo nizak (nekoliko tisuća puta niži nego kod starih). S druge strane, upravo kod tih kategorija je rizik ozbiljnih nuspojava najviši.

Miokarditis nakon cijepljenja nije nešto što treba zanemariti, posebice kod mladih muškaraca gdje se u nekim kombinacijama cjepiva približava brojci od 1/1000. Najnoviji podaci iz Kanade pokazuju da je ubrzano cijepljenje (druga doza u manje od 30 dana) najrizičnije, a to je upravo ono što mi sada u Hrvatskoj radimo kada prisiljavamo mlade da se cijepe kako bi dobili covid-potvrde radi studiranja, odlaska u knjižnicu ili na nekakva događanja na kojima žele sudjelovati.

Ne zaboravite da je sada sasvim sigurno da ćemo se praktično svi zaraziti, prije ili kasnije. Hoćemo se razboljeti, ili nećemo ovisi samo o nama kao pojedincima, tj. o snazi našeg imunog sustava. Cijepljenjem se možemo pripremiti na susret s virusom, no to vrijedi samo na razini pojedinca.

Cijepi se – misli na druge je potpuno pogrešna poruka. Cijepljenje djece i mladih neće smanjiti broj zaraženih starih i rizičnih”, ističe Lauc.