Legenda srpskog novinarstva: Hrvatska je nogometna velesila, a Srbija uopće nema reprezentaciju. To je privatna prćija Aleksandra Vučića

Legenda srpskog novinarstva: Hrvatska je nogometna velesila, a Srbija uopće nema reprezentaciju. To je privatna prćija   Aleksandra Vučića

Milojko Pantić, legenda srpskog sportskog novinarstva, u razgovoru za Index divio se hrvatskom nogometu, a brutalnim riječima napao je Nogometni savez Srbije, za koji je rekao da je u rukama Aleksandra Vučića.

Hrvatska je opet u polufinalu SP-a. Kako komentirate još jedan nevjerojatan rezultat hrvatskog nogometa?

Kad sam 2018. izjavio da je Hrvatska za Srbiju nogometna velesila, ni pomišljao nisam da će Lijepa Naša to postati za cijeli svijet. Laici i diletanti kažu da Hrvatska ima sreću jer prolazi na penale, a penali su po njima rulet. To je čista zabluda i neznanje. To je isto kao da se kaže da je tie-break u tenisu rulet.

Penali su sastavni dio nogometne igre, a Hrvati su, izgleda, to prvi ”ukapirali” pa u pripremi utakmice protiv svakog protivnika detaljno proučavaju u koju se stranu najčešće protivnički golman baca i u koji kut protivnički igrači šutiraju. To ne može biti slučajno. Hrvatska je 1998. bila treća na svijetu, 2018. viceprvak svijeta, a mislim da je i ovaj put finale, pa i titula prvaka svijeta za Hrvatsku sasvim blizu.

Hrvatska slijedi razvojni sistem koji je postavio nogometni vizionar Ćiro Blažević. Izbornik Dalić je njegov učenik i mislim da su ovi trenuci slavlja hrvatskog nogometa pravo vrijeme da se oda priznanje tvorcu tih uspjeha. Zato u ime svih ljubitelja nogometa kažem: “Ćiro, majstore, pa si ti zaista nogometni bog.”

Milojko Pantić

Srbija je ispala u grupi. Razočaranje ili realnost?

Što se tiče Srbije, meni je muka više ponavljati ono što svi u Srbiji mogu vidjeti, ali se “prave Englezi” i zatvaraju oči pred istinom. U Kataru nije igrala reprezentacija Srbije, nego privatna selekcija Aleksandra Vučića i Dragana Stojkovića Piksija.

Zašto? Zato što Srbija kao država ne postoji. Od svih državotvornih atributa Srbija ima samo vlast, i to vlast oličenu u jednom jedinom čovjeku, koji je privatizirao sve što se moglo privatizirati. Od državne blagajne do Nogometnog saveza Srbije. Njegov sin je menadžer nekim reprezentativcima.

Zato ta ekipa nema veze s pravom reprezentacijom i zato je Srbija u Kataru prošla onako kako je prošla. Onako kako privatna prćija i zaslužuje. Nema u Srbiji sistema kao što ga ima u Hrvatskoj i, samim tim, nema ni rezultata.

Nakon dolaska Piksija na klupu, u Srbiji su mnogi tvrdili da je legendarni kapetan Zvezde svojom karizmom vratio pobjednički mentalitet Srbiji te se čak i pričalo o napadu na naslov prvaka. Na kraju, od svega nije bilo ništa. 

O tome se i radi. Počeo sam sumnjati u neke stvari i počeo sam se raspitivati i pronalaziti neke podatke. Prilično sam siguran da je i sam plasman Srbije na SP pobjedom nad Portugalom u Lisabonu zapravo kupljen. Na koji način? Postoji milijun načina da se to napravi. Sjetite se prve utakmice s Portugalom u kvalifikacijama odigrane u Beogradu.

Ronaldova lopta je završila pola metra iza linije gola, a suci su se pravili da to ne vide. Da je bilo 3:2 za Portugal, priča bi već onda bila gotova i Srbija ne bi vidjela Katar. Ovako se sve odlučivalo u zadnjoj utakmici u Lisabonu. Prvi put u povijesti nogometa predsjednik neke države ulazi u avion s igračima da ih pozdravi i da im obeća nagradu od milijun eura za plasman u Katar.

Piksi je tada upitao kako se netko uopće usuđuje dvojiti može li Srbija pobijediti u Lisabonu. Rekao je da Srbija pobjeđuje sigurno. Što se dogodilo? Portugal nije tri puta šutirao u okvir srpskog gola, a jedan Ronaldo se u 90 minuta nije ni vidio. Da ne govorim onda što se događalo na ovom SP.

Švicarska pobijedi Srbiju, a onda primi šest golova od istog tog Portugala koji se protiv Srbije nije ni pojavio na terenu. Tako da postoji milijun razloga da se sumnja da je Srbija kupila plasman na Mundijal.

Foto: Hina